A DHEA örök fiatalságot ígér

Egyre több nő esküszik a DHEA tablettára, ám a csodaszernek aggasztó mellékhatásai is lehetnek. Amerikában a fiatalság megszállottjai bármelyik patikában hozzájuthatnak a fehér pirulához. A tabletta az 50-es éveikben járó hölgyek körében a legnépszerűbb. A készítmény valóban látványos eredményt hoz, de mi ennek az ára?

MI IS AZ A DHEA?

A DHEA szervezetünk által legnagyobb mennyiségben előállított szteroidszerű hormon. Az ösztrogén, a tesztoszteron, a progeszteron és a kortikoszteron előanyaga, pontosabban, ahogy átáramlik a vérrel a szervezeten, olyan hormonná alakul át, amilyenre a szervezetnek épp a legnagyobb szüksége van. Mindkét nemnél növeli a szexuális vágyat! 40 éves kor felett – állítólag – nélkülözhetetlen.

A DHEA ígérete

Fontos szerepet játszik nőkben az abnormális szőrnövekedésben (hirzutizmus) és férfiaknál a kopaszodásban (alopecia). A DHEA a mellékveséből kerül a keringésbe, illetve férfiakban valamennyi a herékből is kijut a szexuális differenciálódás után. A DHEA szintje a 7. évtől folyamatosan emelkedik, majd a harmadik évtized után fokozatosan csökken.

A kutatók úgy gondolják, hogy a csontsűrűség védelmében és erősítésében, illetve a szív- és érrendszeri egészség védelmében játszik szerepet, azáltal, hogy a "rossz" koleszterint, az LDL - koleszterin szintjét ellenőrzés alatt tartja, valamint az általános vitalitásérzet és energikusság biztosításában van szerepe.

A DHEA ezenkívül javítja a stressz és a traumák okozta eseményekből való felépülés képességét és minden bizonnyal elősegíti a normális alvást. Dr. Eugine Shippen "A tesztoszteron-szindróma" szerzője szerint két dolgot tudunk bizonyosan a DHEA-ról:

  1. Az emberi testben a kor előrehaladtával csökken a szintje,
    a középkorú nők és férfiak általában jelentős közérzetjavulást észlelnek, amikor természetes DHEA-ból extra pótláshoz jutnak.
  2. A DHEA a testben sok más hormonná is alakítható, beleértve a tesztoszteront és az ösztrogént, tehát például ha egy hölgy alacsony nemi vágyat tapasztal a tesztoszteronszint esése miatt - amelynek méheltávolítás vagy öregedés az okozója -, gyakran a csökkenő DHEA-szint a rendellenesség gyökere, minthogy a nőknél képződött tesztoszteronnak a DHEA a legfontosabb összetevője.

MIBEN SEGÍT A DHEA TERMÉSZETES ELŐHORMON?
- Serkenti a szexuális működést,
- növeli a szexuális energiát,
- koleszterinszint harmonizálása,
- növeli a hormontermelést,
- hatásos depresszió elle,
- csökkenti a korral járó stresszt,
- elősegíti a normális alvást
- aktivizálja az immunrendszert,
- csökkenti a korral járó degeneratív betegségeket,
- klimax kezelése.

Ez mind nagyon jó hangzik, de a Magyarországon nem forgalmazható készítménynek súlyos mellékhatásai lehetnek, írja a Daily Mail.

Persze Amerikában a fiatalság megszállottjai bármelyik patikában hozzájuthatnak a csoda pirulához, sőt sok magánorvos javasolja, hogy cseréljék le az ösztrogén szedését a DHEA-ra. Az eredmény állítólag bámulatos, de csak kizárólag abban az esetben, ha valóban szükség van rá és jól be van állítva a mennyiség.

Meglehetősen veszélyes, hogy bárki, bármennyit be tud venni ezekből a tablettákból. Csak és kizárólag orvosi felügyelet mellett lenne szabad alkalmazni, folyamatos hormonszint mérések és egyéb vizsgálatok mellett. Nem csoda, hogy Magyarországon nem is kerülhetett forgalomba.

A DHEA LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSAI

Néhány esetben a DHEA jelentős mennyiségű tesztoszteronná – vagyis férfihormonná – alakulhat át, és ezzel olyan problémákat okozva, mint például hajhullás, pattanások megjelenése, szőrnövekedés gyorsulása az arcon és a testen, illetve 50 év alatti nők esetében a menstruáció elmaradása.

A DHEA egyik mellékhatása

A szintetikus szer egy évnél tovább tartó szedése után vérkeringési problémák alakulhatnak ki. Mivel mesterséges hormon egyes esetekben még daganat kifejlődését is elősegítheti, abszolút ellenjavallt prosztata-, here-, méh- és mellrák esetén. A menopauza miatt mesterséges hormonkezelésben részesülő nőknek sem ajánlott. Feltétlenül mellőzni kell a DHEA szedését a 35 évnél fiatalabbaknak, illetve a terhes vagy szoptató anyáknak!

Természetesen nálunk is hirdetik a DHEA-t, egyenesen pl. Svájcból érkezik hozzánk a kis csomag, amellyel többet árthatunk, mint használhatunk magunknak.

 

 

 

 

 

Címkék: Egészség
http://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/27777/pics/lead_800x600.jpg
Egészség
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?