Még cseresznyét!

Itt a cseresznyeszezon. A május végi puhább, jellegtelenebb ízű fajták kezdenek eltűnni a piacokról, ám szerencsére átveszik a helyüket a nagyobb szemű és ropogósabb fajták. Ezt a gyönyörű, zamatos gyümölcsöt azon kívül, hogy finom, egészsége miatt is rendkívül érdemes fogyasztania. Lássuk!

  • Vértisztító,
  • jó a köszvény ellen,       
  • jó a reuma ellen,
  • csodás a pattanásos, vagy fáradt bőr kezelésére,
  • áldásos a vesének,
  • a daganatok kialakulását is hátráltathatjuk, a benne lévő vörös színanyagnak – az antioxidáns tulajdonságú vegyületeknek – köszönhetően,
  • gyulladás gátló hatású, szintén antioxidáns tartalmának köszönhetően,
  • vérkeringési és
  • szívproblémákra is jótékonyan hat,
  • lúgosító hatása van,
  • vízhajtóként is kiválóan működik,
  • kiegyensúlyozza a hormontermelést, ezért a változó korban lévő nőknek különösen ajánlott.

Vitamintartalma

 A-, B1-, B2-, B6-, C-vitamin, folsav.

Ásványi anyag tartalma

  • Foszfor,
  • kalcium,
  • vas,
  • kálium (a csontok fejlődésére jótékonyan hat, ezért gyerekeknek különösen ajánlott.),
  • kobalt.

A fentieknek köszönhetően, a cseresznye fogyasztása gyorsan ellenállóvá teszi a szervezetet. Igazán tápláló csemege kicsiknek és nagyoknak.

Fontos tudni

Van, akinél a cseresznye könnyen puffadást, felfúvódást okoz. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha a cseresznye fogyasztása után nem iszunk vizet.  

Ha fogyókúrába kezdünk, napi 30 dkg cseresznyét bátran be lehet iktatni az étrendedbe. A benne található nyomelemeknek és ásványi anyagoknak köszönhetően ugyanis egész nap aktívan tart, ráadásul jól is lakunk tőle.

A gyümölcs szárát sem érdemes kidobni: méregtelenítő, vízhajtó teát készíthetünk belőle, amit gyomor- és tüdőprobléma esetén is fogyaszthatunk. 

Amellett, hogy a cseresznye jótékonyan hat az emésztésre, a bőr szépségében is komoly szerepet játszik. A benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően szépíti és fiatalítja a bőrt, ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor az arcunk kevésbé lesz zavaróan fénylő, emellett a pattanások ellen is kiváló.

Így lehet arcpakolást készíteni a gyümölcsből: magozzunk ki egy maréknyi cseresznyét, alaposan törjük át villával, vagy turmixoljuk meg, és adjunk hozzá egy evőkanál mézet. Keverjük őket össze, kenjük fel az arcunkra, és hagyjuk rajta 20-30 percig. Frissíti a bőrt, és csökkenti a gyulladásokat is!

 

Címkék: Egészség
1
http://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/28074/pics/lead_800x600.jpg
Egészség
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
árpád 2016-06-19 22:05:35
Talán elkerülte a cikkíró figyelmét, az idei gyümölcstermés nagy százalékban lefagyott! Ez az említett későbbi cseresznye nálam abszolút nem terem, mint ahogy például egy szem dió sem lesz! Szilva, alma, körte is szinte teljesen odaveszett! A szőlőn ugyan fejlődtek új fürtök, de nem valószinű hogy beérik!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?