Rejtélyes betegség ütötte fel a fejét Kazahsztánban

2013-ban egy rejtélyes betegség ütötte fel a fejét egy Kazahsztáni kis településen, Kalacsiban. Az alvókór válogatás nélkül támadott meg mindenkit, nemtől és kortól függetlenül és köze sem volt a cecelégy által, Afrikában terjesztett álomkórhoz.

Akiket elkapott ez a rejtélyes betegség, napokig aludtak, amikor felkeltek néha enni, vagy egyéb dolgukat elvégezni, akkor is transzban voltak, és amikor felébrdetek nem emlékeztek egyáltalán semmire.

Az alvókór nemre és korra tekintet nélkül mindenkit elért. Még egy macskán is észlelték a jeleket.

Az első eset 2010-ben, a szomszédos faluban bukkant fel. 2013-ban 8 embert ért utol a kór Kalacsiban. Egyszer csak elaludtak és több mint egy hétvégén keresztül fel sem ébredtek. Ugyan felkeltek enni, inni és kimentek a mosdóba, de akkor is transzban voltak, nem emlékeztek semmire. Egy férfi arra ébredt, hogy Kazahsztán fővárosában van. Egyáltalán nem emlékezett a repülőre sem, ami odavitte.

A betegeknek hányingerük volt, szédültek, hallucináltak és a borderline erőszakos tüneteit produkálták. Több mint 100 ember betegedett meg a településen és a betegség újból és újból felütötte a fejét.

Sokan a közeli uránbányára gyanakodtak, ezért szakembereket küldtek Kalacsiba, hogy vizsgálják meg a talajt, a vizet és a helyi élelmiszereket. Radon gázt kerestek, amely köztudottan rákot okoz. Ellenőrizték a levegő szén-monoxid tartalmát is. Sugárzásra utaló jeleket kerestek, ezért a betegek hajából és körméből mintát vettek. Azonban nem találtak semmit.

Végül 2015 nyarán a hatóságok bejelentették, hogy megtalálták a kór kiváltó okát. Megállapították, hogy oxigénhiány váltotta ki a különös kórt, amit a levegőbe kerülő, az uránbánya felől érkező magas koncentrációjú szén-monoxid és szénhidrogének okoztak.

Mire a bejelentés megtörtént, addigra 150 ember költözött el Kalacsiból és 240 embernek már tervben volt a költözés.

Mégis, a radiológus, aki a járvány kapcsán vizsgálódott, azt mondta, hogy a bejelentett ok "csak egy jó elmélet", és hogy a kutatók még mindig tanulmányozzák ezt az orvosi anomáliát.

Végül decemberben a kazahsztáni Nemzeti Nukleáris Központ tudósai megerősítették a nyáron elhangzott magyarázatot.

Forrás: http://mentalfloss.com/article/84543/mystery-behind-kazakh-towns-sleeping-sickness

 

Címkék: A nagyvilágból
http://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/29454/pics/lead_800x600.png
A nagyvilágból
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?