Magyarok is tehetnek arról, hogy megturulosodott a türkmén főváros reptere

Büszke vagyok arra, hogy a magyarok ennyire profik, de ez a dizájn nekem egy kicsit sok. Ennek ellenére drukkolok nekik, hogy minél több ilyen megbízást kapjanak, legyen szó a világ bármely jelképéről is, amit tervezniük, kivitelezniük kell majd. A cikk alján lehet szavazni, kinek, hogy tetszik az épület.

Magyarok is tehetnek arról, hogy megturulosodott Közép-Ázsia gazdaságilag legjobban menő diktatúrájának a repülőtere.

Óriási sólymot formáz a türkmén főváros most átadott új terminálja. Kiderült, hogy egy kis magyar cégnek komoly szerepe van ebben, ugyanis az építőipari Baumetall Design Kft. felelt a reptér végső megjelenéséért, ők tervezték az épület tető- és homlokzatburkolatát – szóval nem csak a sztyeppei civilizáció madaras szimbólumai révén lehet közünk a több mint 2 milliárd dolláros projekthez, van itt konkrét magyar szál is.

Méghozzá nem csak egy madár van, hanem rögtön kettő: a most mindenhol mutogatott sólymos főterminál mellett ugyanis épült egy másik is, egy kisebb madárral, ez az elnök saját, VIP-terminálja – mesélte a magyar céget vezető Barta Levente.

A hihetetlen forma miatt a projekt igencsak kihívásokkal teli volt, pláne, hogy a madarak 18 hónap alatt készültek el

– mondta Toldy Gábor, a cég műszaki igazgatója aki egy gigantikus méretű kirakós megtervezéséhez és összerakásához hasonlította a dolgukat, a reptérépület tetejének befedéséhez ugyanis 15 ezer egyedi méretű és geometriájú panelt terveztek és építettek be. Az elemeket német vállalatok gyártották a magyarok vezetésével, és az egész türkmén kapcsolat egy német partnercégen keresztül jött létre, itt magyar állami szerepvállalásról nem volt szó, ez most független a keleti nyitástól.

„A hosszútávú cél, hogy a turizmust megerősítik, szeretnék tranzitállomássá tenni Asgabatot Kína felé” – mondta a háttérről a magyar építész, és hogy mégis miért építenek ki akkora kapacitást, ami nagyjából százszorosa a jelenlegi utasforgalomnak. A presztízsberuházások egyébként is nagyon mennek arrafelé: ezekre leginkább a gázvagyonból telik.

Türkmenisztánban pedig nagyon szeretik ezeket a szimbólumokat, és tényleg irtózatos pénzeket nyomnak bele.

Az új terminálépületeket nagy ünnepséggel adták át a hétvégén, az időzítésben fontos volt, hogy éppen egy év múlva kezdőnek a türkmén fővárosban a fedett pályás Ázsia Játékok, amire nagyon büszkék. Szemben Rióval, 95 százalékban itt már most készen állnak az épületek. A magyar cég közben részt vesz az olimpiai stadion építésében is, ott a stadion tetejére kerülő, 20 emelet magasságú lószobor építésén dolgoznak.

És hogy milyen egy közép-ázsiai diktatúrában élni nyugatiként, még ha csak néhány hónapra is?

A látványterveken még ló szerepelt

„Ez egy teljesen biztonságos zárt világ, kicsit olyan, mint egy mini-Dubai, de az üvegpaloták helyett fehér márvány borítású egyedi orientális építészeti stílusú épületekkel van tele” – mesélik a cég képviselői, akik elmondásuk szerint inkább csak a rendet érzékelik a rendszerből. Azért olyan furcsaságok neki is feltűntek, hogy például minden új autónak fehérnek kell lennie, ahogy az új, jelképekben gazdag épületek is jellemzően fehérek, és mindenhol patyolattisztaság van. 11-ig pedig nyugodtan lehet az utcán lenni, „utána azért elvárják, hogy mindenki szépen hazamenjen.

Hogy tetszik a türkmén reptér?

Szavazok

Forrás:http://index.hu/tech/2016/09/20/magyarok_epitettek_a_meno_solyomrepteret_turkmenisztanban/

http://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/30369/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból,Magyaros
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?