Ezt sok szülő elrontja, aztán a gyerek egy életen át fizetheti az árát

Tökéletes szülő nincs, pedig minden szülő erre törekszik. A médiában rengeteg cikk jelenik meg, még több tanáccsal, hogyan neveljük gyerekünket, hogy egészséges, boldog és sikeres felnőtt váljon belőle. Egy biztos, ha ezt a tanácsot nem fogadjuk meg, nem könnyítjük meg a gyerekek boldogulását a felnőttéletben.

Az az igazság, hogy sok felnőtt sincs tisztában azzal, hogyan működik a gazdaság, a tőzsde, a befektetések, sőt még az alapvető pénzügyi fogalmakat sem ismeri. Jogos a kérdés, hogyan tanítsuk így a gyerekeinket arra, hogyan kezeljék a pénzüket. Nekünk felnőtteknek sem szégyen a tanulás, különösen akkor, ha ezzel gyermekeinket segíthetjük a későbbi boldogulásban. Csak ajánlani tudom az alább idézett cikket.

Egy kisfiú a New York-i tőzsdén

"Számos kutatás bebizonyította már, hogy a magyar fiatalok pénzügyi tudatossága nagyon messze elmarad a nyugati országokban élő fiatalokétól. Ha szeretnéd, hogy a gyermekeid, vagy unokáid felnőttként okosan bánjanak a pénzzel, már most el kell kezdeni a pénzügyi tudatosságra nevelést. Ha vársz ezzel, amíg kollégista lesz, vagy kirepül a családi fészekből, akkor már túl késő lesz. A következő néhány tipp segít abban, mit tehetsz azért, hogy a gyermeked felnőttként jól bánjon a pénzével.

Az, hogy a gyermek hogyan bánik majd a pénzzel felnőttként, jórészt azon múlik, hogy otthon a szüleitől milyen példát látott, és megtanították-e arra, hogyan kezelje a pénzügyeket. Ennek a nevelésnek is nagyon sok módja van, a Gazdálkodj okosan! társasjátéktól kezdve a közös bevásárlásoktól egészen a családi kassza számolgatásáig. A zsebpénz fontosságáról és a gyermekeknek kialakított bankszámla-csomagokról korábban már írtunk.

A magyar társadalom egészét nézve elmondható, hogy a nyugati társadalmakhoz képest gyerekcipőben járunk a befektetések terén. Sok felnőtt is csak nehezen tud eligazodni ebben a világban, ennek az egyik fő oka, hogy gyermekként nem volt előtte példa, és felnőtt fejjel kellett magát beleásnia a befektetések, kötvények és részvények világába. A pénzügyi tudatosság a fiatal magyar felnőttek körében is lesújtó, a befektetésekről pedig többségüknek halvány fogalma sincs. Pedig a gyermekek jövője szempontjából ez nagyon fontos kérdés, és már kisiskolás korban érdemes elkezdeni ez irányú nevelésüket is.

Ez persze nem azt jelenti, hogy bonyolult kiselőadásokat tarts egy hét évesnek, de játékos formában már ebben a korban is el lehet kezdeni a nevelést. A következő néhány tipp közül biztos ki tudsz majd választani legalább egyet, amit használni tudsz majd a csemetédnél.

1. Meséld el a történeted

Lehet, hogy túl egyszerűnek tűnik ez a módszer, de nagyon hatásos. Ülj le beszélgetni a gyerekkel a pénzügyi döntéseidről, megtakarításaidról, befektetéseidről. Gyakran azt hisszük, hogy a gyerekek nem értik meg az ilyesmit, de ha időt szánsz arra, hogy leegyszerűsítve elmagyarázod neki, magad is meglepődsz majd, hogy mennyi mindent megért.

2. Mutasd meg neki a forrást

A gyerek sok mindent utánzás alapján tanulnak, játéknak érzik, hogy másolják a szülői mintákat, közben pedig hatalmasat fejlődnek. Érdekli őket minden, amit anya és apa csinál. Mutasd meg neki, hogy használod azokat az online platformokat, ahonnan szerzed az információkat.

3. Bátorítsd, hogy vásároljon

A nyugati társadalmakban, ahol a befektetések annyira evidensek, mint nekünk az, hogy van bankkártyánk, ott a gyerekeket is arra bátorítják a szülők, hogy vásároljanak részvényeket a kedvenc vállalatukba. Például egy 10 éves kisfiú befektetett a Disneybe, mielőtt kijött a legutóbbi Star Wars, és figyelte a változásokat, közben megértette, hogy mi az a hozam. Egy 8 éves kislányt pedig nagy My Little Pony rajongó, így ő Hasbro részvényeket vásárolt. Ha az adott cég profilja megegyezik a gyerekek érdeklődési körével, akkor nagyon könnyű fenntartani az érdeklődésüket. Játszatok tőzsde játékot, és így kockázat és pénz nélkül is tanulhat a gyerek.

4. Olvassatok együtt

Nagyon fontosak a mesekönyvek és a jó öreg klasszikusok, amelyeken keresztül az élet nagy bölcsességeit elsajátíthatják a gyerekek. De ha jól áttanulmányozod a könyves kínálatot, akkor látod, hogy nagyon sok írás (főleg nemzetközi szerzőktől) olyan történeteken keresztül foglalkozik a pénzzel és a gazdasági eseményekkel, amelyek a gyerekek számára is érthetők. 

Gondold csak végig, hogy ha gyerekkorodban olyan mélységű pénzügyi nevelést kaphattál volna, mint amilyet most, a mai korban adhatsz a gyerekednek, hány pénzügyi hibát kerülhettél volna el? Most van lehetőséged átadni ezen a területen is a megszerzett tudásodat, hogy a következő generáció már sokkal felkészültebben és otthonosabban mozogjon a pénzügyek világában, és nem követi majd el ugyanazokat a hibákat, amelyekbe a mai felnőttek még simán beleestek."

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/ezt_sok_szulo_elrontja_aztan_egy_eleten_keresztul_fizeti_az_arat.1051593.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Címkék: Család
http://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/30549/pics/lead_800x600.jpg
Család
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?