Komoly harc folyik Széchenyi István 1848-ban írt, a Lánchidat ábrázoló leveléért is

Egy aukción részt venni klassz dolog, sőt ha licitál is az ember, akkor ez egy igazán pulzusszám növelő időtöltés. Birtokolni egy olyan tárgyat, ami sokat jelent nekünk felemelő érzés. Persze az sem baj, ha ez a tárgy nem csak nekünk számít felbecsülhetetlen értéknek. De ahogy azt lent olvassák majd, most igazán izgalmas aukció elé nézünk.

"Máris komoly harc folyik Széchenyi István 1848-ban írt, a Lánchidat ábrázoló leveléért, de Kossuth négyoldalas írása és Rákóczi Ferenc édesanyja, Zrínyi Ilona saját kézzel, Munkács várában írt levele után is óriási az érdeklődés. A 26. nemzetközi aukción a Darabanth Aukciósház 12648 tétellel várja az érdeklődők rohamát.

Az őszi aukciós piac legértékesebb tételsoraival rukkoltak elő. Ritkaságok közül is kiemelkedik Széchenyi István eddig ismeretlen levele, amelyet német nyelven írt Lieber Schenk megszólítással. A levél értékét jócskán emeli, hogy a „legnagyobb magyar” egyik főművének, abban az évben épült Lánchídnak az acélmetszetű képét is tartalmazza a levélpapír. Ez a ritkaság, amelyet 1848-ban kis példányszámban Grimm Vince nyomtatott Pesten csak a legritkább gyűjteményekben szerepel.

Csonka Krisztián, a Darabanth árverési irodavezetője szerint nem lenne meglepetés érte a félmillió forintos leütési ár.

Fotó: Darabanth Aukciósház

Fotó: Darabanth Aukciósház

A hihetetlen mennyiségű, több mint 12 ezer tétel közül válogatva a Munkács várát védő hős asszony, Zrínyi Ilona levele után érdeklődnek sokan. II. Rákóczi Ferenc édesanyja Munkács várából, amelyet amúgy két éven át védett a császáriak ellen, Zboró várába küldte titkos levelét, amelyben jószágkormányzójának Podhorány Andrásnak ad utasításokat. Többek közt figyelmezteti hívéti, hogy vigyázzon a levelezésével, ám mindenképpen jusson el hozzá Munkács várába. A levél érdekessége, hogy a külzetén, amelyen a címzést szintén Zrínyi Ilona írta, egy pecsét is szerepel, Jékelfalussy Zoltán fiumei kormányzóé, neves gyűjtőé lehetett a becses ritkaság.

Kossuth Lajos iratai sem maradhatnak ki a ritkaságok közül, egyikben – 1870-ben Torinóból arról értesíti Somssich Pált az országgyűlés házelnökét, hogy tudomást szerzett arról, Bács megyében is képviselővé választották, de a hivatalt nem fogadhatja el. Kéri az elnököt, erről intézkedjen, mert ugyan politikai nézeteik különbözőek, de mindig baráti érzelmekkel viseltetett iránta.

A 26. nemzetközi nagyaukció november elsején indult, az online zárásra november 26-án kerül sor hat órakor, addig lehet 12 648 filatélia és numizmatikai tételre, papírrégiségre, könyvre, festményre és értékes műtárgyra a liciteket."

Forrás: http://www.hirado.hu/2016/11/04/kossuth-irasa-es-lanchidat-abrazolo-level-ritkasagok-kalapacs-alatt/?source=hirkereso

Címkék: Magyaros
http://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/31498/pics/lead_800x600.jpg
Magyaros
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?