Erre figyeljünk amikor fenyőfát vásárolnuk karácsonyra!

Hamarosan itt a karácsony. A fenyőfavásárlást mindenki szinte az utolsó pillanatra hagyja, pedig nem kéne. Az alábbi cikk megkönnyíti az életünket, hiszen mindent megtudunk belőle arról, hogy mikor vegyük a fát, és hogy mire figyeljünk feltétlenül a vásárláskor. Ahogy ezeket a sorokat írom, már szinte érzem is a fenyőfa karácsonyi fűszerekkel, gyertyafüsttel keveredő illatát.

"Még mindig a lucfenyő a lakosság kedvence, de sokan választják a drágább nordmann vagy ezüstfenyőket is. Mutatjuk, milyen tulajdonságai vannak a különböző fenyőfáknak és tippeket adunk ahhoz is, hogyan lehet kiválasztani a legtökéletesebb fát.

December elején jellemzően még csak a köztereken vagy az áruházakban találkozhatunk feldíszített fenyőfákkal, de december második feléhez közeledve már a nagyközönség előtt is megnyitnak a karácsonyfa árusok. Akár már ma is megvehetjük a fát, de a nagyobb roham az árusoknál csak a karácsony előtti utolsó hétvégén várható.

Az emberek fejében él egy tévhit, hogy minél később kell megvenni a karácsonyfát, pedig a most eladott fákat már novemberben kivágják

- hívta fel a figyelmünket Bross Dávid, az Oázis Kertészeti Kft. marketing és fejlesztési igazgatója.

Mivel a fákat már korábban kivágják, ezért nem kell az utolsó pillanatra hagynunk a vásárlást, ráadásul ilyenkor még nagyobb kínálatból is válogathatunk. A lényeg az, hogy hidegben, esetleg vizes vödörbe téve tároljuk a fát, hogy tovább bírja majd. A szakember szerint csak azoknak érdemes az utolsó pillanatra hagyni a karácsonyfa vásárlását, akiknek nincs lehetőségük kitenni a kertbe, vagy az erkélyre.

Melyiket válasszuk?

Az összes eladott karácsonyfának közel a kétharmadát a lucfenyők teszik ki, míg a többiek nordmann vagy ezüstfenyőt visznek haza karácsonyra. A lucfenyő azért is ennyire népszerű mert rendkívül jó az illata és az ára is kedvező. Sajnos azonban a szobában 1-2 hét alatt lehullatja a tűleveleit. A lucfenyő méterét egyébként 2 - 2,5 forint körül tudjuk megvásárolni.

Az ezüstfenyőt szép ezüstös leveleiről ismerhetjük fel. Ennek a fajtának az előnyei közé sorolható, hogy nagyon jól lehet díszíteni, hiszen sűrűn vannak a tűlevelei. Ráadásul nem hullatja le olyan gyorsan a tűleveleit, amelyek azonban nagyon szúrósak - emiatt a kisgyermekes családoknak talán nem ez a legjobb választás. Méterét 2-4 ezer forint körül vásárolhatjuk meg. 

A nordmann (!) fenyő az igazi mesebeli karácsonyfára emlékeztet és még a tűlevelei is puhák. Az ára azonban igen borsos. Ebből a fajtából is találhatunk 2,5-3,5 ezerért egy métert, de olyan fa is akad, amelyiknek 10 ezer forintba kerül métere, vagyis egy 2 méteres fáért már 20 ezer forintot kell fizetnünk.

A cserepes fenyő is évről-évre népszerűbb. Ma már szinte majdnem minden tizedik eladott fa cserepes. Az Oázis kertészetbe például vissza is lehet vinni az ünnepek elmúltával, és a vételár felét le lehet utána vásárolni. Általában 1,5-2 méter a legnagyobb cserepes fenyő, amit megvásárolhatunk, hiszen ennek már akár 30 kilós is lehet a földlabdája - ezt már nehéz mozgatni.

Még egy ilyen aprócska cserepes fából is lehet lenyűgöző karácsonyfát varázsolni

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

  • Mindig vegyük ki a hálóból a fát és nézzük meg alaposan. 
  • Ellenőrizzük, nincs-e valamilyen sérülés a fán, törött törzs, ágak.
  • Vizsgáljuk át a leveleket, nincsenek-e barna foltok a fán, ha valamilyen betegsége lenne, nagyon gyorsan lepotyoghatnak a levelek.
  • Nézzük meg, egyenes-e a törzse (Lehet, hogy csak egy bizonyos szögből egyenes a törzs, és zavar majd minket, ha a lakás másik pontjából folyton azt hisszük, dől a fa! Ezért inkább járjuk körbe!)
  • A törzset abból a szempontból is vizsgáljuk meg, nincs-e benne egy kanyar: sokszor levágják a tetejét, a fa tovább nő, de egy kisebb elágazás kerül a törzsbe. Ez nem nagyon látszik, amikor megvesszük, de ahogy telepakoljuk díszekkel, az ágak lejjebb vándorolnak, és látómezőnkbe kerülhet a nagy göcsört.
  • Nézzük meg a karácsonyfa talpát! Persze attól függ, milyen tartónk van, de ha túl vaskos, nincs az a kitartás, amivel a lakás közepén belefaragjuk a fát.
  • Érdemes fényes nappal nézelődni, hogy jól szemügyre vehessük a fákat. 
  • Mielőtt kiválasztjuk, rázogassuk meg, nem hullik-e nagyon a levele, ha igen, azzal a fával valami baj van.
  • Nyugodtan hagyjuk a hálóban, elég, ha egy nappal díszítés előtt vesszük csak le róla.
  • Minél később vigyük be a lakásba, ha tehetjük tároljuk hűvös helyen, tovább marad friss!"
http://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/32456/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?