Magyarok, akik megdobogtatták szívünket

Mi magyarok sok mindenre lehetünk igazán büszkék. Nem telik el úgy év, hogy ne remekeljünk valamiben. 2016 is rengeteg boldogságot okozott nekünk. Filmeseink, sportolóink, építészeink – és még sokan mások – a múlt évben is remekeltek. Köszönjük nekik!

Februárban remélt, de nem várt eredményt hozott egy magyar film. A Saul fia Oszkár-díjat kapott. A legjobb idegen nyelvű film díjának átadására majdnem a gála végéig kellett várni, az első filmes (!) Nemes Jeles Lászlónak Sofia Vergara adta át az aranyszobrot. A rendező az Akadémiának, a Sony Pictures Classics-nak és a stábnak köszönte meg a díjat.

Nemes Jeles László

Márciusban egy hölgy jeleskedett. Dr. Farkas Eszter kutatónő kiemelkedő elismerést, Rising Talent díjat vehetett át Párizsban a L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért program keretében. Dr. Farkas Eszter a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetének munkatársa, ahol tavaly nyerte el egyetemi docensi kinevezését. Az agyi keringés a szakterülete, az agyvérzést követő, az agyban hullámszerűen fellépő, és akár a kezdeti sérülés súlyosbodását is eredményező vérhiány okaival foglalkozik. Kutatásának célja az agyi károsodás mértékének csökkentése, és hogy lerövidíthető legyen a hosszú hónapokon át tartó rehabilitáció, melynek során a betegek újra tanulnak járni és beszélni. Tavalyelőtt a kutatónő kapta a „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” magyarországi elismerését, így kvalifikálta magát a nemzetközi versenyre, amit színén megnyert. A díjat március 24-én vehette át Párizsban, a Sorbonne Egyetem Nagytermében.

Dr. Farkas Eszter, balról a második helyen

Májusban Széll Tamás megnyerte a Bocuse d`Or szakácsolimpia európai döntőjét. A második helyezett Norvégia, a harmadik pedig Svédország lett. A fődíjjal 12 ezer euró jár, ezt a háromfős csapat kapja. Az eredmény bejelentésekor Széll alig tudott megszólalni, senki nem számított győzelemre, harmadik helyet emlegettek a helyszínen. Amikor bejelentették Norvégia második és Svédország harmadik helyét, a magyar szakács mindent lemondóan legyintett, hogy biztosan Dánia győz. Elképesztő bravúr.

Széll Tamás a döntőn / Fotó: Bődey János, Index

 

A brazíliaiRio de Janeiróban megrendezett 2016. évi nyári olimpiai játékokon is elképesztően szerepeltünk. Hosszú Katinkának négy aranyat és egy ezüstöt is köszönhetünk. De aranyat hozott nekünk Szilágyi Áron kardvívó, Szász Emese párbajtőröző, Kozák Danuta kajakozó egyéniben, párosban és négyesben is. Arannyal ajándékozott meg minket kajak párosban és négyesben Szabó Gabriella és a kajak négyes további két tagja Fazekas-Zur Krisztina és Csipes Tamara. Szépen csendült az ezüst is Cseh Tamás úszótól és Imre Géza vívótól – bár Imre egyértelműen megérdemelte volna az aranyat is, csak egy gyenge hajszál választotta el tőle. Harmadik helyen állt a dobogóra Márton Anita súlylökő, Kenderesi Tamás és Kapás Boglárka úszók, valamint a férfi párbajtőr csapat tagjai: Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter. Ám nem csak az érmesekre, minden indulóra büszkék lehetünk.

A riói olimpia érmesei

Szeptemberben kiderült, a magyarok is tehetnek arról, hogy megturulosodott Közép-Ázsia gazdaságilag legjobban menő diktatúrájának a repülőtere. Egy kis magyar cégnek komoly szerepe van ebben, ugyanis az építőipari Baumetall Design Kft. felelt a reptér végső megjelenéséért, ők tervezték az épület tető- és homlokzatburkolatát – szóval nem csak a sztyeppei civilizáció madaras szimbólumai révén lehet közünk a több mint 2 milliárd dolláros projekthez, van itt konkrét magyar szál is.

Fantasztikus sikere van egy hét éve Londonban élő, magyar hegedűkészítő mesternek. Novemberben Draskóczy Gábor a világ egyik legrangosabb nemzetközi hangszerkészítő versenyén hozott el két kategóriában is arany minősítést. Két, egymástól független zsűri bírálta el a pályamunkákat a Violin Society of America versenyén. Vizsgálták a famunkát és a hangszer hangját, és Draskóczy Gábor mind a két kategóriában a legjobb volt.

Draskóczy Gábor

Az év végén a Laokoon Design lett az Év Feltörekvő Tervezője. A világszinten komoly szakmai reputációval rendelkező Harper’s BAZAAR magazin véleménye és jelölése hatalmas lökésnek bizonyult a magyar start-upnak, amely így felkerült a világ dizájntérképére azon márkák közé, amelyekkel érdemes komolyan számolni a jövőben. A cég a díjátadót megelőzően, október végén a dubaji dizájnhét Downtown Design nevű kiállításának hivatalos résztvevőjeként képviselte a magyar formatervezést, egyedüli hazai kiállítóként bemutatva az érdeklődőknek 2017-es tavaszi-nyári kollekcióját.

Babel table lamp / Forrás: http://www.laokoondesign.com

Itt található a Laokoon Design honlapja: http://www.laokoondesign.com/

Sajnos, képtelenség minden sikert felsorolni, de még ez a kis összefoglaló is rávilágít arra, hogy mi, magyarok igazán büszkék lehetünk magunkra.

 

Címkék: Magyaros
1
http://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/32729/pics/lead_800x600.jpg
Magyaros
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Szilvia 2017-01-03 14:10:24
mennyi szép teljesítmény, öröm ennyi jó dolgot olvasni egy helyen. remélem jövőre is hasonlóan sikeres évet tudhatunk majd magunk mögött. Már az év elején újra szoríthatunk Széll Tamásnak, a Bocuse d’Or döntőn. Itt elolvashassátok az oda vezető utját https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Bocuse-d-Or-Szell-Tamas-utja
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?