A végzet asszonya Body Balletra jár

Mint ahogy a blogom címe is szemlélteti, engem minden érdekel. Új emberek, új tájak, új eszmék és persze minden, ami régi is, csak még nem ismerem.  Szeretek új sportokat, mozgásformákat kipróbálni, még curlingeznem is sikerült – méghozzá profi edzővel és játékosokkal –, pedig Magyarországon csak egy pálya van… Múlt héten hallottam először a Body Balletről. Nem telt el egy hét és már ott álltam a kíváncsiságtól furdalva, átöltözve a teremben.  

Még volt egy kis idő, így beszédbe elegyedtem a lányokkal. Volt köztük, aki régen balettozott, volt, aki még kislánykorában sem álmodott tütüről és volt, akit a mai napig lenyűgöz a balettből áradó nőiesség, finomság és erő. Amikor megtudtam, hogy Csepelről és Kispestről is járnak ide, a XII. kerületbe, akkor már kezdtem kapizsgálni, itt valóban valami mást fogok kapni, mint egy konditeremben, vagy a pilatesen.

Ekkor megjelent egy mosolygós nő, olyan testtel, amiről én csak álmodni tudok. Pont így képzeltem Juratsek Julcsiannát.

Vidáman táncolva bemelegítettünk. Tekeredtek a csípők, dinamikus tánclépésekben mozogtak a lábak – kivéve az én lábamat, ami ugyan dinamikusan mozgott, csak éppen összevissza, pedig nem volt bonyolult a feladat. El is határoztam, hogy gyakorolni fogom otthon.

Aztán egyáltalán nem megszokott elemekkel következett a „kínzás”. Még a legkeményebb hasizmozásba is keveredett valami nőiesség. A karok erősítésénél pedig aztán pláne. Nem gondoltam volna, hogy a hattyúk szárnymozgásának utánzása ennyire megerőltető, de alig tudtam vele foglalkozni, mert a tükörben azt néztem, hogy milyen gyönyörű, ahogy együtt repkedünk és próbáltam tökéletesíteni, szebbé tenni a mozdulatokat.

Julcsi mindenkire figyelt, mindenkihez odament és segített, hogy helyesen végezzük a feladatokat. Mindezt végtelenül kedvesen és szerényen tette. Azért írtam, hogy szerényen, mert voltam párszor egy másik helyen pilatesen, amit szintén egy balett-táncos lány tartott. Na, ott aztán röpködtek a táncos szakkifejezések és a testrészek latin szavai. Mi meg szegény, nyomorultnak lenézett nem-táncosok próbáltuk kitalálni, mit is kell csinálni.

De ez most itt egészen más. Az óra végén egy 50 feletti hölgy hálálkodott Julcsinak, hogy amióta hozzá jár – 1 hónapja – mind testileg, mint lelkileg könnyűnek érzi magát. Egy másik nő pedig lelkendezve mondta, hogy már nem köt pulcsit a derekára, hogy eltakarja a fenekét, mert egyáltalán nem érzi már vállalhatatlannak a feneke formáját. Úgy látszik, más is észrevette a változást, mert sok elismerő szót és pillantást kapott.

Juratsek Julianna címzetes magántáncos, a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetését tudhatja magáénak. 1991-ben végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán, onnan egyenes út vezetett a Magyar Állami Operaházba, ahol 25 évig táncolt.

Julcsi nagy szeretetben, összetartó családban nőtt fel. Rengeteget köszönhet szüleinek, akik – amíg tudtak – mindig mellette álltak. Édesapja minden nap elment lányáért a Balettintézetbe (később Táncművészeti Főiskola), ahol már jól ismerték Feri bácsit.

Julcsi már apró korában is imádta a bugit. Akkor még Boney M-re és Abba-ra táncolt. Nem a szülei erőltették, ő találta ki, hogy balettozni szeretne, sőt nem is szeretne: akar. Szülei beíratták az előkészítőbe, azonban fél év után eltanácsolták. Julcsi mégsem adta fel és felvételizett az Állami Balettintézetbe. Nem akarták felvenni, de a bizottságban Brada Rózsi mesternő meglátott benne valamit, ésazt mondta, hogy Julcsi egy őstehetség, nem szabad elengedni. Igaza lett.

Julcsi kőkeményen dolgozott, hogy megmutassa, valóban olyan jó, ahogy Brada Rózsi látta. Osztályelsőként, kitűnő bizonyítvánnyal végzett. Sokat köszönhet Stimácz Gabriella, Menyhárt Jacqueline és Keveházi Gábor balettmestereknek. Hálával gondol Sebestyén Katalinra, aki a Csodálatos mandarin lány szerepét tanította be neki. Katalin roppant szigorú volt vele és addig nem hagyta tanítványát, amíg az meg nem csinálta tökéletesen, amit szeretett volna. Később, felnőtt fejjel, a színpadon jött rá, hogy Katalinnak mennyire igaza volt és ilyen esetekben mennyit ér a vasszigor. Julcsinak rengeteget jelentett, hogy dolgozhatott Seregi László és Pártai Lilla koreográfusokkal és Metzger Márta balettmesterrel.

Mikor az Operába került, minden nap 4-kor kelt és fél 7-kor már a balett-teremben tornázott. Ezt a tornát – amit később Body Balletnek nevezett el – ő fejlesztette ki, annak érdekében, hogy megerősítse izmait és ezáltal elkerülje a sérüléseket. Ennek köszönheti, hogy soha nem kellett műteni – sok kollégájával ellentétben. Az előadások, szerepek között is így tartotta formában magát.

Ez volt az élete, amíg 25 év után – nekem, civilnek nagyon furcsán hangzik – nyugdíjazták*. Már évekkel korábban elgondolkodott a hogyan továbbról. Egyértelmű volt számára, hogy amiben profi, azzal foglalkozzon. Taníthatna balettot is, de ő az általa kifejlesztett, szinte az egész életét végigkísérő tornát választotta, a Body Balletet. Ezt szeretné átadni a nőknek, akiknek nem csak a szép alak, hanem a nőiesség és a tartás is fontos. Azóta keze alatt folyamatosan születnek a végzet asszonyai.

Nem csoda, hiszen már két éve, hogy a Rómeó és Júliában Mábot, a boszorkányt táncolta. A Body Ballet pedig olyan erőben tartja, hogy ma is simán eltáncolná ezt, vagy bármilyen más a szerepet.

Szülei már nincsenek vele. Az összes szeretetét a Body Balletnak, párjának és nagyon kedves kutyusainak adja.

Szíve, lelke ott volt aznap is a teremben, amikor ott jártam. Éreztem. 

Ha kérdésetek van - a Facebook oldalon kívül - Julcsit itt éritek el: julianna@bodyballet.hu

*Egyes művészeti tevékenységekre jellemző, hogy a fokozott fizikai és pszichés terhelés miatt a szervezet az általános esetnél gyorsabban elhasználódik, vagy egy bizonyos életkort követően a művészeti tevékenység már nem folytatható fizikai korlátok miatt, így a nyugdíjkorhatár elérése előtt abba kell hagyni a művészeti tevékenységet. A Magyar Nemzeti Balett táncosai (is) 25 év munkaviszony után mehetnek nyugdíjba. Régen művésznyugdíjnak, ma balettművészeti életjáradéknak hívják.

http://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/34247/pics/lead_800x600.png
Egészség,TestemLelkem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?