Nem tudják, mitől lett rózsaszínű a tó

Ausztrália délnyugati partjainál, a Recherche Archipelago szigetcsoport legnagyobb szigetén található egy különleges, sós vizű tó. A Hillier tónak ugyanis konkrétan rágógumi rózsaszín színe van.

A tavat az óceántól egy keskeny, erdős homoksáv választja el. Ugyan a sziget védett terület, ennek ellenére látogatható és a tóban is meg lehet mártózni.

Senki sem tudja pontosan, mitől lett rózsaszín a víz. Először, mint a többi, hasonló rózsaszín tó esetében az algákra gyanakodtak, ám algát egyáltalán nem találtak a tóban. A tudósok szerint talán a sós vízben élő baktériumok által kibocsátott színanyagok okozzák ezt a természeti jelenséget.

A tavat először 1802-ben találta meg egy brit felfedező, bizonyos Matthew Flinders. Flinders felmászott a Middle Island legmagasabb csúcsára -amit azóta elneveztek róla Flinder’s Peak-nek -, hogy felmérje a környéken lévő vizeket. Innen pillantotta meg a furcsa színű tavat.

A Middle szigetet és a Hillier tavat is érintetlen vadon veszi körül. Az egyetlen módja, hogy a tavat teljes pompájában megtekinthessük, a levegőből lehetséges.

Címkék: A nagyvilágból
http://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/35719/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?