Medvehagyma, a tavaszi életelixír

Hamarosan itt a medvehagyma-szezon! Én már piszkosul várom. Nemcsak az íze miatt, hanem az egészségre gyakorolt számtalan jótékony hatása miatt is imádom. Medvehagymás krumplipüré, krémleves...

A szájhagyomány szerint olyan gyógyerő szunnyad ebben a növényben, hogy a medvék első dolga a téli álom után a medvehagyma felkutatása és fogyasztása, ugyanis ezzel tisztítják gyomrukat, beleiket és vérüket.

A liliomfélék családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma alkalmazható.

Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad.

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért, de enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Tehát különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és ezáltal elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is.
Általában a hagymafélék idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő.
Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít.
A felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is alkalmas.
Csökkenti a koleszterinszintet.
Talán az sem egy elhanyagolható szempont, hogy, a hagymafélék a védikus tanítások szerint radszasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak.
A medvehagymát legjobb nyersen fogyasztani, salátákhoz adva, vagy szendvics mellé fogyasztva. Azonban készíthetünk belőle levest, pesztót, szószt, főzeléket (spenóttal, sóskával keverve), fűszervajat, körözöttet, lehet burgonyás ételek, fasírt, nokedli fűszernövénye is. A növény levét kipréselhetjük és joghurthoz, kefirhez adhatjuk. Tartósíthatjuk felaprítva sóval összekeverve vagy olajban, de lefagyasztva is.

Fotó: nlc.hu

JÓ TUDNI!
Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg. No és persze nem összetévesztendő a mérgező gyöngyvirággal!
Címkék: Egészség
http://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/36186/pics/lead_800x600.png
Egészség
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?