4 lelki ok, aminek az ágyban látjuk kárát

Bizony érdemes odafigyelni a lelki okokra, amelyektől a szexualitás nem úgy fog működni, ahogy kéne és e miatt a kapcsolat elindul a lejtőn. Kapjunk észbe még időben!

Gyakran megesik, hogy nem úgy mennek a dolgok az ágyban, ahogy szeretnénk. Ezek a szexuális problémák azonban sok esetben nem a kapcsolat végét jelzik, inkább egy-egy alattomos lelki problémára vezethetők vissza. Íme, a 4 leggyakoribb pszichés ok, ami nyomot hagy a szexuális életeteken!

1. Elégedetlenség

Az önelfogadás valahol ott kezdődik, amikor nemcsak a szép és kedves tulajdonságainkat szeretjük, de ki tudunk békülni a negatív adottságainkkal is. Amikor a tükörbe nézve reálisan látjuk a pluszkilóinkat, ráncainkat vagy a nagy orrunkat, mégis képesek vagyunk mosolyogni és jól érezni magunkat a bőrünkben. Az önértékelési problémákkal küzdő személyek ezzel szemben szorongóak, visszahúzódóak, gátlásosak, így nem csoda, hogy nem tudják őszintén átadni magukat a szexuális élményeknek.

2. Nézeteltérések

A szexuális problémák oka sok esetben a rendezetlen párkapcsolati konfliktusok háza táján keresendő. Egy nagy veszekedés, egy régóta húzódó krízis, egy megoldatlan közös probléma, és a titkolózás is sebet ejt a kapcsolaton. Nézeteltérések persze minden pár életében szép számmal akadnak, az azonban nem mindegy, hoyan kezeljük őket. A hiszti, a vádaskodás és a magunkba fojtott feszültség is egy (rossz) irányba vezet: elvarratlan szálakhoz, ismétlődő konfliktushelyzetekhez és áttételesen, szexuális problémákhoz.

3. Korábbi negatív élmények

Imádjuk a másikat, mégsem megy a dolog, mert túl gyorsak, gátoltak, teljesítményorientáltak vagy feszélyezettek vagyunk ahhoz, hogy átadhassuk magunkat az élménynek. Emiatt aztán bűnbakot keresünk, impotenciára, frigiditásra gyanakszunk, pedig gyakran előfordul, hogy az intim problémáink hátterében korábbi, megrázó szexuális élmények állnak. Mielőtt még végérvényesen keresztet vetnél a szexuális vágyaidra, mindenképp érdemes végiggondolni, milyen csalódásokat, megalázó, negatív élményeket szenvedtél el korábban. 

4. Depresszió

Amikor szomorúak vagyunk, a szex az egyik legutolsó dolog, ami eszünkbe jut. Hatványozottan igaz ez a depresszív hangulati állapotra: negatívan gondolkodunk, alvászavarban szenvedünk, étvágyproblémákkal küzdünk, képtelenek vagyunk koncentrálni, szomorúak vagyunk, és úgy egyáltalán semmihez sincs kedvünk. Ha mostanában szexuális problémáitok vannak, és a fentiekhez hasonló tüneteket tapasztalsz magadon, vagy a párodon, érdemes szakértő segítségét kérni, hiszen könnyen lehet, hogy a közismert hangulatzavar áll a szexuális gubancaitok hátterében.

Mit tehetsz?

A szexuális problémák jelenléte gyakran hidegzuhanyként éri a párokat. Mindannyian meg akarunk felelni a másik igényeinek, olyan szeretők akarunk lenni, akik nemcsak szépek és kívánatosak, de "jók" az ágyban is. A kapcsolatban megélt rossz szexuális élmények ezért értelemszerűen megijesztenek minket. Félni kezdünk attól, hogy nem illünk össze, hogy rosszak vagyunk az ágyban, vagy hogy "betegek" vagyunk. Ezek a félelmek zsákutcába vezetnek, helyettük csupán egy célravezető stratégia vethető be: még ha kínosnak is érezzük - beszélni kell a problémáról. Érdemes a partnerrel közösen átbeszélni a helyzetet: higgadtan, türelmesen szóba hozni a problémát, együtt elemezni az okokat, egyeztetni az igényeket és megkeresni a megoldást. A probléma megszüntetéséhez hatékony segítséget nyújthat a párterapeuta vagy a szexuálpszichológus is.

Forrás: life.hu

http://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/41823/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?