A szilvát nem csak azért lehet szeretni, mert pálinka készül belőle

Már ami a gyümölcsöket illeti, az ősz egyik szupersztárja a szilva. Igazi kis multivitamin bomba, alig van benne kalória, nagyon ízletes és sok mindent lehet belőle készíteni.

Ez az édes gyümölcs vitaminok tömkelegét tartalmazza, közte C-, E- és B6-vitamint. Ez előbbi vitaminokat nem nagy mennyiségben tartalmazza ugyan, de ha kombinálod más egészséges ételekkel és vitaminforrásokkal, könnyedén fedezheted a napi vitaminszükségleted. A szilva úgy is ismert, mint természetes multivitamin.

A szilva az egyik legjobb gyümölcs a betegség ellen. A gyümölcs 84%-a víz, 0,6%-a fehérje, 10%-a szénhidrát és minden szem 1-2 gramm rostot tartalmaz. Sok béta-karotint, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. A tudósok igazolták, hogy ha minden nap megeszel 5 szem szilvát, az alábbi változások mennek végbe a szervezetedben:

  • csökken a vérnyomásod,
  • fejleszti a memóriádat,
  • erősíti a csontjaidat,
  • megvédi a szívedet,
  • javítja az emésztésedet,
  • csökkenteni az időseket érintő makuladegenerációs betegségeket.

Lehet belőle lekvárt, befőttet főzni, lehet aszalni, savanyítani. Mennyei lepényt és egyéb sütit lehet a felhasználásával készíteni. A gyümölcslevesben is finom, sőt húsok mellé több formában is isteni. Persze közben a jó magyar szilvapálinkáról se feledkezzünk meg!

Íme egy roppant egyszerű és nagyszerű receptfemina.hu jóvoltából:

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 2 bögre liszt
  • 2 tojás
  • másfél bögre joghurt
  • másfél bögre szilva
  • 1 bögre cukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A tojásokat és a cukrot keverd el, add hozzá a mikróban megolvasztott vajat, a joghurtot, a vaníliás cukrot. A lisztet szitáld egy tálba, vegyítsd a sütőporral, és óvatosan, több részletben rakd a tojásos masszához. A szilvát mosd meg, magozd ki, vedd ketté. Forgasd meg kevés lisztben, hogy ne süllyedjen le a süti aljára.

Öntsd a tésztát egy kivajazott, kilisztezett tepsibe, nyomkodd bele a szilvát. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd a tésztát 20-25 percig. Ha már szép aranybarna, szúrj a süti legvastagabb részébe egy tűt vagy hegyes kést. Ha nem tapad hozzá massza, kiveheted a sütőből. Fahéjas porcukorral megszórva kínáld.

Van még a szilvának egy óriási előnye: szezonban az ára nem vág mellbe, mint például az áfonyáé. 

Címkék: Egészség, Nyami, szilva
http://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/42053/pics/lead_800x600.jpg
Egészség,Nyami,szilva
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?