II. Ulászló mesés kincseire bukkantak Pannonhalmán

Mennyi kincs lehet még elrejtve régi épületekben és kertjeikben. Rengeteg kincskereső keresi élete zsákmányát, ám most munkások bukkantak rá teljesen véletlenül az eldugott kincsekre. Lehet, hogy az Ön padlója alatt is rejlik valami? A Blikkben találtam az alábbi cikket.

Ezüstérmére és kőfaragványokra leltek Pannonhalmán/Fotó: Northfoto

"Ulászló cseh–magyar király ezüstpénzére bukkantak egy hajdanán feltehetőleg erődként is működő csarnoktemplom közel 100 négyzetméteres szentélyének maradványai között.

A város számára sorsfordító, 14–15. századi építészeti és régészeti leleteket a Gyümölcsoltó Boldogasszony nevű bencés plébánia padlóépítési munkálatai során találták.

Egy gyönyörű, feltehetőleg román kori gótikus templom szentélyének alapfalait találtuk meg, amelyre a mai plébánia is épült. A felfedezés az első középkori emlék a városban – árulta el Losonczi Máté, a feltárás felügyelő régésze. Elmondta, II. Ulászló ezüstérméjére a karzatpillér mellett találtak rá.

A 14–15. századból maradtak ránk a most fellelt pannonhalmi ereklyék

A 14–15. századból maradtak ránk a most fellelt pannonhalmi ereklyék

A 8 mm átmérőjű érmén található címerpajzsból egyértelmű volt, hogy a pénz a Jagelló-házhoz tartozik, azon belül azonban I. Ulászlótól is származhat, ugyanis a két király címere hasonló volt, mindkettőn sas és oroszlán szerepelt az Árpád-sáv felhasználásával – magyarázta Eszes Tibor, a rekonstrukciós munkák műemléki műszaki vezetője. Az érme arra is bizonyíték, hogy az épület már a török kor előtt is létezett. A feltárt falból kivett téglamintákról az ELTE kutatói megállapították, hogy koruk 1391 és 1457 közé tehető.

A padlólapok eltávolítása után derült ki, hogy a padozat különböző 14–15. századi kincseket rejt

A feltárás során 14. század végi kőfaragványokra és emberi csontmaradványokra is bukkantak. Mivel a terület temető­lelőhelyként van bejegyezve, a régészek három, 18–19. századi épségben lévő sírt is feltártak, amelyeket bronzfeszülettel és melldísszel láttak el.

A templomban jelenleg is folynak a belső és külső rekonstrukciós munkálatok, a felújítás során feltárt középkori elemeket is láthatóvá tesznek majd. Előreláthatólag a hely turisztikai értékét is növelni fogják a leletek, amelyeknek egy része a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumba került.

Az „ökör” királynak is hívták

II. Ulászló előbb a cseh, majd Mátyás király halála után 1471-től a magyar trónt is elfoglalta. Kortársai szerény képességű uralkodónak tartották, ökörként jellemezték. Uralkodása alatt a legenda szerint az udvar olyannyira elszegényedett, hogy Ulászló a pórnéphez fordult élelemért. Az őt kiszolgáló étkezdét gúnyosan Laci konyhájának nevezték."

Címkék: Magyaros
https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/28782/pics/lead_800x600.jpeg
Magyaros
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?