Csak úgy repkedtek a bankjegyek az ATM-ből - tízmilliókat kaszált aki arra járt

Az alábbi cikket ma találtam, gyanútlan szörfözgetésem közben. A cikk végén elgondolkodtam. Lehet, hogy rossz szakmát választottam? Ám rosszfiúnak lenni nem mindig kifizetődő - legalább is egy idő után.

"Szinte hetente érkezik hír új, ATM-es csaló bandákról, most azonban egy nemzetközileg tevékenykedő hálózatot lepleztek le. A csalás során ugyanis nem egy automatát, hanem a bank központi rendszerét támadták meg. Persze aggódni nem kell emiatt, a magyar banki rendszerek ugyanis biztonságosak a szigorú szabályozásnak köszönhetően. Magyarországon legfeljebb 45 ezer forinttal húzhatnak le a csalók, ráadásul kiderült, hogy ez hamarosan jelentősen csökkenni fog.

A csalók szeretettel csapnak le az ATM-ek környékén: nem csoda, hogy mi is számos alakalommal foglalkoztunk már ezekkel az esetekkel. Most viszont olyan trükköt lepleztek le, amely egyenesen az automatát és a bank rendszerét támadja meg.

A dolog lényege, hogy a gép rendszerét piszkálják meg, aminek köszönhetően az összes pénzt kiadja egy megadott időpontban. Ilyenkor a csaló banda tagjai az automaták előtt állnak és csak annyi dolguk van, hogy győzzék összeszedni az ATM által kiadott pénzt.

Egyelőre csak Oroszországban, Tajvanon és Thaiföldön buktak le a csalók ezzel a módszerrel, azonban ekkor több millió dollárnak megfelelő pénzt tehettek zsebre. Az USA-ban is volt már hasonló kísérlet a pénzkiadók meghekkelésére. Akkor a pénztároló kazettákat kiürítették és a gépek szoftverét frissítették, így kerülték el, hogy a csalók végül pénzhez jussanak.

Vajon megtörténhet ez Magyarországon is?

A távol-keleti bankoknak jellemzően alacsonyabb a védettségi szintje az Európai pénzintézeteknél, így aránylag kicsi az esély arra, hogy Magyarországon is megtörténjen hasonló eset. Az európai és magyar szabályok egyébként nagyobb biztonsági védelmet írnak elő, ráadásul a bankok saját érdeke is az, hogy ezeket a szabályokat betartsák, vagy esetleg még az előírtnál is biztonságosabb rendszert építsenek ki.

Magyarországon egyébként 2016 első kilenc hónapjában 16,5 ezer visszaélést regisztrált a Magyar Nemzeti Bank hazánkban, az összes csalás értéke 575 millió forint volt.

Ez azt jelenti, hogy 35 ezer forint volt a visszaélések átlagos összege.

A visszaélésekből fakadó károk túlnyomó többségét nem az ügyfelek, hanem a kártyakibocsátó és az elfogadó pénzforgalmi szolgáltatók viselik elsősorban. A kártyatulajdonosok (ügyfelek) alig több, mint 11 százalékát szenvedték el a csalások összegének, a többit a bankok és a szolgáltatók állták.

A szabályok szerint, ha elveszik vagy ellopják a kártyánkat, akkor legfeljebb 45 ezer forintig viseljük mi a károkat,

ez az összeg ráadásul 2018 elejétől 15 ezer forintra csökkenhet az MNB jelentése szerint.

A bejelentést követően egyébként minden kárunkat a pénzintézet viseli."

Forrás:http://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/szorta_a_bankjegyeket_az_atm_tizmilliokat_kaszalt_aki_arra_jart.1052420.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Címkék: A nagyvilágból
https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/32045/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?