Izlandon kerülhet a világon először kormányra Kalózpárt

Ha valamitől felfordul a gyomrom, az a politika. Az álmom az, hogy az összes politikust száműzzük a Marsra és helyüket kizárólag az adott téma elismert és profi szakértői veszik át a káderek helyett. Megszűnik a gyűlölködés jobb és baloldal között és csak a lényegre koncentrál mindenki, azaz arra, hogy Magyarország valóban fejlődjön minden tekintetben. Sokkal büszkébbek lehetnénk az országunkra, magyarságunkra.

Biztosan rendben lenne az egészségügy, az oktatás, a pénzek nem tűnnének el politikusok és köreinek zsebeiben, hanem a helyükre vándorolnának, és még hosszasan sorolhatnám.

De lehet, hogy ez az álom nem is olyan elrugaszkodott? Felcsillant bennem némi remény, amikor az alábbi cikket olvastam. Ha nem is itthon és nem is velünk történik - és akkor is, ha úgy tűnik innen messziről, hogy egy törékeny kormányról van szó, amelyik a kormányzási törvényszerűségek miatt, nem biztos, hogy kitölti a mandátumát -, de mindenesetre a közelünkben...

"Áttörhetnek a közvetlen demokráciát és a közélet átláthatóságát akaró kalózok: Izlandon az októberi választásokon harmadik Kalózpárt (Píratar) vezetőjét bízta meg kormányalakítással az államfő, miután az előzőleg felkért két párt nem járt sikerrel.

Az új kormány felállítására jogosító mandátumot a néhány évvel ezelőtt internetes aktivisták által alapított formáció vezetőjének, Birgitta Jónsdóttir kapta.

Az előző koalíció a nemzetközi adócsalások sorát leleplező Panama-iratok botrányába bukott bele. Miután kiderült, hogy a miniszterelnök és a felesége 4 millió dollár értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból a 2008-as pénzügyi válság idején, a tömegtüntetések hatására előre hozott választásokat írtak ki. A voksoláson az eddig kormányzó Függetlenségi Párt végzett az első helyen, ők 21 mandátumot szereztek, második-harmadik helyen a tíz-tíz mandátumot szerző zöldek és a Kalózpárt végzett.

A Kalózpártban libertariánusoktól kezdve internetes aktivistákig több felfogás képviselői is helyet kaptak, a közös jellemzőjük, hogy teljesen kiábrándultak a hagyományos politikai elitből. Legfontosabb alapítójuk Brigitta Jonsdottír, aki korábban volt hekker, a Wikileaks aktivistája, költőnő. Ha sikerül megegyeznie a többi párttal, ő lehet a szigetország miniszterelnöke.

Korábban sem a konzervatív Függetlenségi Párt, sem a Baloldali-Zöld Mozgalom nem tudott megegyezni a többi párttal egy koalíció létrehozásáról. Jónsdóttir a zöldekkel, szociáldemokratákkal, valamint a Fényes Jövővel és a Függetlenségi Pártból levált Reformpárttal szeretne szövetségre lépni. Az öt pártnak 34 mandátuma van a 63 fős parlamentben, tehát koalíciót alkotva meglenne az abszolút többség – írja az MTI.

Ez azt jelenti, hogy Izlandon kerülhet a világon először kormányra Kalózpárt, amivel már önmagában történelmet írnának."

Ön szeretne egy átláthatóbb, szakértők által vezetett országot, ahol nincsenek politikusok?

Szavazok
https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/32228/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?