Hihetetlen videó! Így terjed szét egy teáskanál olaj a vízen

Hihetetlen videóra bukkantam a Daily Mail oldalán. Dr Greg Kestin a Harvard egyetem fizikusa, egy videóban demonstrálja, hogyan terjed szét percek alatt a vízen csupán egy evőkanál olívaolaj. Ez azonban még semmi!

Elképesztő, de a szétterjedt olaj lecsendesíti a csónak körüli vizet, azaz elülnek a hullámok az olajtakaró alatt.

Az olajtakaró egy molekula vastagságú, ezért tud ekkora felületen szétterjedni.

Régen a tengerészek a főzőolajat öntötték a vízbe, amikor nagyon háborgott a tenger.

Sajnos olaj a tűzre az olaj a vízre, mert nem csak az a tulajdonsága, hogy elcsendesíti  a hullámokat, hanem kíméletlenül szennyezi a környezetet is. Szomorú, de sokszor hallottunk már arról, hogy a tengereken, óceánokon megsérült egy kőolajszállító hajó tartálya és nagy mennyiségű kőolaj jutott a vízbe.

A sötét színű, vízben nem oldódó kőolaj közvetlenül károsítja az élő szervezeteket. Mint most már tudjuk, összefüggő rétegben úszik a víz felszínén, gátolja a napsugarak lehatolását a mélybe, megakadályozza a levegő oxigénjének és a víznek a keveredését. Fény és vízben oldott oxigén hiányában a vizek élőlényei gyors pusztulásnak indulnak. Az olajszennyeződés a madarakat és az emlősállatok létét is fenyegeti. Emberi segítség nélkül az olajjal szennyezett tollú madarak elpusztulnak, hiszen nem tudnak repülni, táplálékot szerezni.

Ám egy kanál olívaolaj még nem okoz problémát, nyugodtan használjuk akár a Balatonon is amikor csónakázunk szerelmünkkel, vagy a gyerekekkel ha nem bírjuk a hullámokat, vagy csak, ha azt szeretnénk, hogy elámuljanak az érdekes folyamat láttán.

Címkék: Ez jól néz ki
https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/32568/pics/lead_800x600.png
Ez jól néz ki
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?