Emberhez hasonló létforma élt előttünk a Földön

Egy érdekes cikket olvastam a Femina.hu-n, miszerint lehet, hogy nem mi vagyunk az elsők, és mások is éltek a bolygón az evolúció előtt. Én már el is képzeltem, hogyan néztek ki az előttünk élő "emberek". 

"Egy új amerikai tanulmány szerint már az emberiség születése előtt előfordulhatott összetett életforma a Földön. A Washingtoni Egyetem kutatói feltételezik, hogy az evolúciós folyamat többször is végbemehet, így lehetséges az is, hogy nem mi vagyunk az első komplex lények a bolygónkon.

Az eddigi ismeretek szerint a Földön először baktériumok és ősbaktériumok vagy archeák éltek, majd belőlük kialakultak a saját sejtmaggal rendelkező eukarióták. Ez a faj felöleli a komplex növényi és állati organizmusokat - utóbbiból alakult ki az egyedfejlődés során az ember.

Most azonban egy egészen új megközelítés is teret kapott. A komplex sejtek létezését bizonyító legrégebbi ismert fosszilis lelet 1,75 milliárd éves, ám az asztrobiológus Roger Buick úgy gondolja, hogy ez nem jelenti azt, hogy egyben a legidősebb lenne. A legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy a bolygón már korábban is volt az élethez elegendő oxigén, vagyis semmi sem zárja ki, hogy már az emberiség előtt is élt a Földön más, hasonlóan összetett létforma.

A feltételezett legrégebbi egyedeket egy úgynevezett levegőbuborék tartotta életben, amelynek oxigénszintje később olyan mértékben lesüllyedt, hogy ki is pusztította az addig kialakult létformákat.

Ennek okát a skóciai St. Andrews Egyetemen vizsgálják Eva Stüeken professzor vezetésével, aki szelén-izotópos vizsgálatokkal elemzi az ember előtti létforma jeleit. A kutatás eredményei már megjelentek a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos magazin hasábjain."

Címkék: A nagyvilágból
https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/33523/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?