Josh azért edz, hogy életben maradjon

Mindenki azt hiszi, hogy Josh azért edz rengeteget, hogy fitt legyen és jól nézzen ki. Pedig ez a férfi azért sportol ennyit, mert ha nem tenné, már régen nem lenne közöttünk. 

Josh Llewellyn-Jones / Fotó: Paul Fears Phography

Amikor Josh Llewellyn-Jones megszületett, az orvosok 10% esélyt adtak annak, hogy túléli az éjszakát. Egy genetikai betegséggel, a cisztás fibrózissal született.

A kis Josh, akinek csak 10% esélyt adtak első éjszakájának túlélésére az orvosok

De mi is az a cisztás fibrózis?

Emlékszel milyen a víz alatt, amikor nem kapsz levegőt? Vagy csak egyszerűen hurutos a tüdőd? Esetleg volt már olyan, amikor fulladozva köhögtél? Mintha alig jutnál levegőhöz? Vannak, akik ezt érzik minden nap. Ők sosem jutnak elég levegőhöz- nekik egy lélegzet is kincs!

A kóros gén miatt a tüdőben és az emésztőrendszerben megindul egy sűrű, tapadós nyálkaképződés, mely a tüdőben eltömeszeli a légutakat, megnehezíti a szabad légzést és elősegíti a szennyeződések, a baktériumok és vírusok betelepedését a légutakba. Az emésztőrendszerben az emésztőenzimeknek a hasnyálmirigyből a bélbe jutását teszi lehetetlenné és ezzel a táplálékok megemésztését. A tünetek tehát a csaknem állandó köhögés és a testi leromlást okozó hasmenés.
Ha nem történik meg a betegség felismerése, és nem kezdődik el az azonnali kezelés, ezek a kisgyermekek alig néhány évig élhetnek csak.

Nemrég ezt nyilatkozta a WalesOnline-nak:

"Az orvosok azt tanácsolták a szüleimnek, hogy amint lehet, kezdjek el sportolni. Beigazolódott a sport jótékony hatása, mert eddig megmentette az életemet.

Vannak emberek, akik azért edzenek, hogy fittek legyenek és jól nézzenek ki. Én azért edzek, hogy életben maradjak.

Minden nap edzem valamit és az emberek nem veszik észre, hogy nem hiúságból teszem, hanem azért, hogy legyen holnapom."

Josh 21 éves volt, amikor gyomorgörcsökkel kórházba szállították. Akkor még kevesebb esélyt adtak a túlélésre, mint amikor megszületett. Felkészült a legrosszabbra és elbúcsúzott a családjától. Hét órán keresztül műtötték.

"Amikor baba koromban műtöttek, azt gondolták, úgyis meghalok és úgy tették vissza a gyomromat, hogy meg voltak csavarodva a beleim. Így éltem 21 évig. A sebész azt mondta, hogy ha most nem vagyok ennyire fitt, akkor biztosan nem élem túl ezt a hosszú műtétet."

A fiatal férfi naponta két órát edz, amit most tervez háromra emelni és hétvégén még erre is ráhúz.

Júliusban - pár nappal a 30-adik születésnapja előtt - egy 24 órás kihívásra készül. A célja ezzel az, hogy cisztás fibrózisban szenvedő betegeknek az eddig gyűjtött 100 ezer Fontot (36 millió Ft) 600 000 Fontra (216 millió Ft) emelje.

A 24 órás kihívás 100 mérföld (160, 96 km) biciklizésből, 10 mérföld (16,09 km) futásból, 10 mérföld evezésből, 10 méter cross trainingből, 2 mérföld úszásból, 100 tonna emelésből, 3000 felülésből, 1000 fekvőtámaszból és 1000 guggolásból fog állni.

Josh azt mondta, ha gyorsabban teljesítené a kitűzött feladatokat, akkor sem áll le addig, amíg le nem telik a 24 óra. Néhány hete a feladatok 50%-át 9 óra és 36 perc alatt teljesítette. Ahhoz, hogy ezt mind bírja, tüdejét úgy is edzi, hogy a közeli 886 méter magas hegy csúcsára többször is felfut, mert ott kevesebb az oxigén.

Ez mind brutálisnak tűnik, de szerinte semmi sem lehetetlen, bármire képesek vagyunk.

Forrás: mirror.co.uk

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/33953/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból,Egészség,TestemLelkem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?