Több mint jóga

Ezer és ezer cikket olvashatunk rengeteg helyen a jógáról, annak jótékony hatásairól. Tudjuk, hogy mennyire kedvező irányba tereli életünket, hiszen oldja a stresszt, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, mozgásszervi, szervi, vagy érzelmi, lelki problémákat lehet vele kezelni vagy megelőzni, és nem utolsó sorban formálja testünket, fitté tesz. Ám van egy hely, ahol még minderre rátesznek egy lapáttal.

A DownDog Jógastúdió az egyetlen Magyarországon, amelyik annyira népszerű, hogy hálózattá tudta kinőni magát,. Nem véletlenül. Tulajdonosa, Pelsőczy Petra rengeteg munkát, szeretetet és profizmust fektetett bele. Nem csak számtalan jógatípust lehet náluk kipróbálni, hanem nemzetközileg akkreditált jógaoktatókat is képeznek.

Ám ami miatt igazán tollat – azaz billentyűzetet – ragadtam az, hogy idén februártól egy izgalmas pszichológiai műhelymunka sorozatba kezdtek, ahol arra törekednek, hogy a személyiségfejlődéshez elengedhetetlen test– lélek és szellem egységének kulcsfontosságú közös pontjait felfedjék. A jóga és a pszichológia segítségével rátapintanak azokra a bennünk rejlő lehetőségekre, melyek megismerésével, megtanulásával életünk akadályai és nehézségei izgalmas kihívásokká és a változtatás lehetőségeivé alakulhatnak át.

Ez így most eléggé misztikusan hangzik, ezért idézem a következő foglalkozás leírását, amelynek címe: Élet a komfortzónán kívül: Szorongás vagy lehetőség?

Világlátásunk 80%-át a családunkból hozzuk. A maradék 20%-kal kapcsolatban is él bennünk a családunk, szüleink véleménye, ami szintén hat ránk.
Lehet, hogy anno sokszor gondoltad ezt: „Ha én oda kerülök biztosan nem így fogom csinálni!” Lehet, hogy vannak dolgok, amikkel kapcsolatban változtatni akarsz.
Workshopunkat ajánljuk akkor is, hogyha úgy gondolod, ezek a „hozott”, örökölt „megoldások” elavultak, nem hatékonyak. Vagy akár a számodra nem kedvező beidegződések és reflexek áthatják a fontos élethelyzeteket, melyekben helyt kéne állnod, de Te máshogy szeretnéd…

Mindezt úgy, hogy a találkozás során megvizsgálják mi a helyezet Velünk, a szokásainkkal. Mindezek miről árulkodnak, és legfőképpen: miképpen viszonyulunk a komfortzónánkhoz, milyen célok és értékek mentén tudjuk képviselni magunkat a saját életünkben.


Magyarul: segítenek abban, ha szeretnénk más szemszögből rálátni az életünkre, szeretnénk egyensúlyba kerülni belső önmagunkkal, és elsajátítani hatékony, a mindennapjainkba beilleszthető stressz kezelési technikákat.


S hogy miként? Mi zajlik ezen a szeánszon?


A Test tekintetében egy 60 perces jóga, ahol a tematikára fókuszált ászanák segítségével keressük a stabilitást és lépjük át biztonságosan komfortzónánkat.


A Szellem részéről gyakorlati elemekkel átszőtt önismereti-személyiségfejlődési „csoportmunka” irányított témákkal, közös feldolgozás- gyakorlatok és ismeretátadás mentén. Tulajdonképpen ez egy pszichológia-életvezetési coaching szakasz.


S végül a Lélek kapcsán egy irányított relaxációval találkozunk. A műhelymunka végét egy irányított vizualizációval (jóga-nidrával) fejezzük be, ahol a napon történt élményeket „megpecsételjük”.

Éhen sem maradunk, mert egy 20 perces ebédszünetben igazán egészséges vegán szendvicseket ehetünk – élesztőmentes – rozscipóból, isteni feltétekkel. Az sem gond, ha otthonról hozzuk a kaját, mindenesetre tea és magvak, gyümölcsök végig a rendelkezésünkre állnak.

Tudom, persze, hogy tudom, a bizalom a legfontosabb az workshopoknál. Éppen ezért nem mindegy, hogy kik is tartják. Nos, róluk annyit, hogy

Benedek Szilvia tanácsadó, pszichológus, több mint 15 éve dolgozik emberekkel, személyiségük, önismeretük, kompetenciáik fejlesztésével személyes tanácsadás és tréning során. Szakterülete – többek között – a munkából adódó stressz kezelése, a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtésének támogatása. Szemlélete problémafókuszú és eredményorientált, ebből adódóan a problémák keresése és érzelmi feszültségük boncolgatása helyett az erőforrásokra épít, hisz a megelőzésben, a megküzdés hatékonyságának növelésében, az önálló problémamegoldás segítésére törekszik.

Megjegyzem, Szilvi egy igen éles eszű hölgy, remekül átlát mindenféle helyzetet és saját tapasztalatból tudom – bár ez most nem passzol szorosan a témához –, hogy a gyermekpszichológiához is kiválóan ért.


A másik tréner Pelsőczy Petra,
aki 11 évvel ezelőtt jutott el élete első jógaórájára és azóta nem tudja nélküle elképzelni a fejlődését és a mindennapjait. Több oktatóképzés- és tanfolyam elvégzését követően, 5 éve tart jógaórákat (eddig több mint 1200-at). Csoportokkal és egyénekkel is dolgozik. Empirikus szemléletű, azaz leginkább a megélt tapasztalatokra hagyatkozik. Csoportjai és a nála jógázó emberek eddigi visszajelzései mára hitté és megalapozott bizonyossággá fokozták a jóga rendszeréről való tanult tudását. Az élő tapasztalás juttatta el oda, hogy ma már biztos legyen benne: minden testi bajnak és kibillenésnek lelki okai vannak. A fizikai test a tudat irányítása alá vonható, amelynek segítségével képesek vagyunk közelebb kerülni a test-lélek és szellem egységéhez. Az egység megteremtése pedig alapja a bennünk rejlő intellektuális és szellemi kapacitás megélésének.

Férfiak is nyugodtan belevághatnak

Jellemző a férfiakra – óriási tisztelet a kivételnek –, hogy macsó viselkedésük miatt nem nyitottak arra, hogy pszichológushoz, vagy jógázni járjanak, azt akarják mutatni, nekik ezekre a „női dolgokra” nincs szükségük. Pedig ez nagyon nincs így, és valahol ezt ők is tudják. De hogy mennyire jót tesz a jóga a férfiaknak, azt jól példázza az is, hogy évek óta megtalálható a német fociválogatott edzéstervében. Úgyhogy uraim, legyenek elég kíváncsiak és bátrak elindulni az önismeret és egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb élet útján!

Havonta vannak foglalkozások, amelyek alkalmanként 4-5 órásak, egymásra épülő tematikájúak ugyan, de külön is látogathatóak. És az sem mellékes, hogy a jógás tapasztalat nem előfeltétel!

Remélem valamelyik foglalkozáson találkozunk és, ha igazolod, hogy e cikk hatására jelentkeztél, akkor magam kenem meg az első szendvicsedet!

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/33965/pics/lead_800x600.jpg
Egészség,TestemLelkem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?