Időkapszulát találtak a Szépművészeti Múzeumban

A Szépművészeti Múzeum Román csarnoka a város egyik legizgalmasabb és legrejtélyesebb belső tere. Hetven évig teljesen el volt zárva az érdeklődők elől, most azonban felújítják.

Így bukkantak rá a restaurátorok a freibergi kapu beépített gipszmásolata fölött, egy rozettában arra az időkapszulára, amely részletesen leírja, kik vettek részt annak idején a múzeum legszebb tereinek díszítésében.

Szépművészeti Múzeum Román csarnok restaurálás építészet szobrászat

A kis üvegben elhelyezett cédulán ez olvasható:

„A román terem festését tervezte Glaser János festő mester, a figurális részletek Reissmann Miksa festömüvésztöl készültek, a díszletfestések Beszédes Ottó festösegéd vezetése alatt készültek el. – Továbbá a két lépcsöház, a Díszterem, Michel Angelo terem, a Dór és a Ión termek festömunkái, szintén az itt nevezet festöktöl készültek. Ezen munkák kivitele 1903 október elejétöl 1904. junius végéig tartott. –

Ezen okmányt ide elhelyeztem mielött az állványt a teremböl lebontották. –

1904. május hó. 28-án Beszédes Ottó”

Glaser János a korszak keresett díszítőfestője volt, a legismertebb munkái közé tartozik a Bakáts téri templom, valamint a dobozi Wenckheim-kastélyhoz tartozó templom és sírbolt díszítése.

A Bécsben és Berlinben tanult Reissmann Károly Miksa a századforduló népszerű művésze volt, tájképei és zsánerei ma is szerepelnek az aukciós házak kínálatában.

Beszédes Ottónak köszönhetők többek között a szegedi dóm ornamentális díszei.

Nyugodtan állíthatjuk, hogy a korszak legjobbjait alkalmazták Schickedanz Albert épületének kifestéséhez. (Lotz Károly hajlott kora miatt nem tudott eleget tenni a felkérésnek, ő 1904-ben el is hunyt.)

Valószínűleg ez adta az ötletet, hogy a termek jelenkori rekonstrukcióját irányító szakemberek neve is bekerül majd egy új időkapszulába, amelyet pontosan ott fognak elhelyezni, ahol a régit megtalálták.

Illusztrációk: Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria

Forrás: MúzeumCafé

Címkék: Magyaros
https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/35351/pics/lead_800x600.jpg
Magyaros
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?