Albínó kenguru született a Szegedi Vadasparkban

Mindig örömteli, ha egy kis állat születik valamelyik állatkertünkben, vadasparkunkban. Most nem is egy és nem is akármilyen picikék születettek, mert a szürke Benett-kengurunak fehér, a fehérnek szürke kicsinye született a Szegedi Vadasparkban.

Fotó: Endrédi Lajos

Természetesen arról, hogy a Vadaspark albínó Bennett-kengurujának erszényében szürke színű kölyök rejtőzik, míg a normál szürkésbarna anyának pedig albínó lett a kicsinye, nem valami végzetes tévedés tehet. Vagyis nem valószínű, hogy a pár grammosan megszületett kis kenguruk eltévedtek volna az erszényekbe mászás közben, inkább a gének véletlen kombinációja alakíthatta ki ezt a végeredményt. Az albinizmus kialakulását ugyanis több gén is befolyásolja, így fordulhatott elő, hogy még az albínó apától sem született hófehér kölyke a szintén albínó anyának. Most már egyre többet járnak ki az eltérő színű anyák erszényéből az eltérő színű kis kenguruk, így a látogatók – némi szerencsével – össze is hasonlíthatják őket. Ezen színkombinációval még könnyebben is észre lehet őket venni.

A fehér kengurukra éppen az jelent veszélyt vadon, hogy feltűnőbbek a természetes környezetben. Állatkertben azonban nem fenyegeti ragadozó az albínókat, így ott elterjedtebb ez a jelenség. Szegeden sem először születik fehér kenguru, amelyekből több sikeresen fel is cseperedett. A Bennett-kengurut szívesen tartják az európai állatkertek, tekintve, hogy a mi éghajlati körülményein között is képesek megélni, fűtött házat télen sem igényelnek. Emiatt vadaskertekben is sikeresen tartják, sőt, több nyugat-európai országban el is vadultak. Eredetileg Ausztrália keleti- és délkeleti partmenti erdeiben és Tasmánia szigetén őshonos.

Forrás: szegedma.hu

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/37612/pics/lead_800x600.jpg
albínó,Állatos,kenguru,Magyaros,vadaspark
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?