Mesterséges méhet fejlesztenek a koraszülötteknek

Rettenetes dolog, ha valakinek koraszülött lesz a kisbabája. Sajnos, az én egyik kislányom is 24 hétre született. A sok probléma mellett, a szeme még teljesen csukva volt és a doktornő azt mondta nekünk, a szem biztosan nem fejlődik úgy az inkubátorban, mint bent az anyaméhben.

Remélem, hogy az inkubátort hamarosan felváltja a mesterséges anyaméh

Borzasztó volt nézni, ahogy a pici test tele van szurkálva, csövek állnak ki mindenhonnan és csak a lélegeztetőgépen tud életben maradni. A kis kézfején örökre megmaradnak a tűszúrások hegei, a kislányommal nőnek - sohasem felejtve, honnan indult.

Ezét is örültem nagyon, amikor az alábbiakat olvastam:

"Folyadékkal teli mesterséges méh kifejlesztésén dolgoznak amerikai orvosok. Azt remélik, hogy az eszköz segít megreformálni a súlyosan éretlen koraszülött babák kezelését, jelentősen javítva a túlélési esélyeiket. - írta az MTI.

Koraszülött bárányokon végzett vizsgálatokkal a kutatóknak sikerült reprodukálniuk az anyaméhben lévő környezetet és a méhlepény funkcióit, amely lehetővé teszi a tüdő és más szervek kifejlődését.

A Nature Communications szaklapban  ismertetett  legfrissebb tesztekben a kutatók hat koraszülött – nagyjából a 23. vagy 24. terhességi hétre megszületett emberi csecsemő fizikai adottságaival rendelkező – bárányt helyeztek a berendezés legújabb prototípusába, ahol az állatok jól fejlődtek. "A magzati tüdő folyadékkal teli környezetben működik. Mi szimuláljuk ezt a környezetet, lehetővé téve a tüdő és egyéb szervek kifejlődését" – mondta Marcus Davey, az egyik kutató.

Ezeknek a csecsemőknek azonnal hídra van szükségük az anyaméh és a külvilág között

– mondta Alan Flake, a Philadelphiai Gyermekkórház sebésze, az új eszköz kifejlesztésén dolgozó csapat vezetője.

A kutatók célja olyan mesterséges méh kifejlesztése volt, amelyben a súlyosan éretlen koraszülött babák átvészelhetik az életben maradásuk szempontjából kulcsfontosságú heteket, mígnem a 28. hetet átlépve jelentősen javulnak a túlélési esélyeik. A szakemberek három éven át dolgoztak a most bemutatott mesterséges méhen és reményeik szerint az eszköz tíz év múlva már bevethető lesz.

Flake és csapata jelenleg a rendszer finomításán dolgozik, majd az eszköz méretét is csökkentik, tekintve, hogy egy újszülött baba nagyjából harmadakkora, mint egy koraszülött bárány."

Őszintén remélem, a mesterséges anyaméh tökéletesen fog működni és így sok kisbaba megmenekülhet a súlyos károsodásoktól és akár a haláltól!

Forrás: index.hu

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/37608/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból,koraszülött,mesterséges anyaméh,TestemLelkem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?