Életveszélyes betegséget terjeszt ez a rovar

Sajnos kevés gazdi van azzal tisztában, hogy a kutyákat és macskákat fenyegető bolhák, kullancsok és szúnyogok távol tartása korántsem csak kedvenceik egészsége miatt fontos. Számos, emberre is veszélyes betegség terjedése előzhető meg a védekezéssel.

Az MSD Animal Health állatgyógyászati vállalat megbízásából készített friss kutatás szerint a macskák negyedét soha nem védik a kullancsoktól, az egész éves bolha-kullancs elleni védelmet pedig csak 40 %-uk kapja meg.

A kutyák esetében sem jobb a helyzet, 25%-uk komoly bolhafertőzés esetén sem részesül kezelésben, ami a környezetükben élő emberek egészségét is veszélyeztetheti.  Az MSD Animal Health állatgyógyászati vállalat megbízásából készített friss kutatás szerint a megkérdezett kutyatartók negyede egyáltalán nem kezeli kutyáját, ha kedvencén bolhafertőzést észlel.

A válaszadó macskatartók 15%-a nem védi cicáját a bolháktól, a kullancsok elleni védelemről pedig közel negyedük soha nem gondoskodik. 16%-uk ráadásul - tévesen - úgy véli, a lakásban tartott macskákat nem fenyegeti a bolhafertőzés veszélye. Mindössze 40%-uk védi egész éven át kedvencét kullancs és bolha ellen. Mindez különösen veszélyes annak fényében, hogy saját bevallásuk szerint a macskatartók több mint kétharmada már talált élősködőt kedvencén: 33%-uk bolhát, 22%-uk kullancsot, 18%-uk pedig már mindkettőt.

Emberre is veszélyes betegségek

Mindössze a válaszadók 10%-a volt tisztában azzal, hogy az úgynevezett macskakarmolási betegség - bartonellózis -, a galandférgesség, a kampós- és orsósférgesség vagy a vérzéses kullancsláz mind olyan, az emberre is veszélyt jelentő betegségek, amelyeket a bolhák, a kullancsok és a házi kedvencek együtt terjeszthetnek. 

- A macskakarmolási betegség szövődményes esetben szívbelhártya-gyulladással, tüdőgyulladással, agyvelőgyulladással járhat, a kisgyerekekre nézve különösen veszélyes fonálféreggel pedig egyszerű simogatás útján is megfertőződhetünk, amennyiben a parazita petéi a bőrre kerülnek, elmarad a kézmosás, és a szájon át a szervezetbe jutnak - hívja fel a figyelmet az MSD Animal Health szakértője. 

- A kutyák, macskák által terjesztett élősködők közül az ember tüdejébe, májába vagy akár agyába befészkelő galandférgek jelentik a legnagyobb fenyegetést, ezek szintén veszélyt jelentenek, ha fertőzött állat simogatását követően nem mosunk kezet.

A kullancsok könnyen és gyorsan átvándorolnak az emberre is, ha nem tapadnak meg a kutyán, macskán. Így a házi kedvencek védelmének elhanyagolása miatt könnyű megfertőződni Lyme-kórral, vagy a ritkább, ám sokkal súlyosabb, akár végzetes kimenetelű vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladással - kullancs-encephalitis -, illetve az embert és kutyát egyaránt veszélyeztető vérzéses kullancslázzal - ehrlichiosis.

Nem szabad megfeledkezni a hazánkat egyre növekvő mértékben érintő szúnyoginvázióról sem: a kutyák mellett világszerte közel 400 millió emberre nézve is veszélyes Leishmaniosis kórokozóját hordozó lepkeszúnyog már jó ideje átlépte a déli határainkat. A szívférgességet terjesztő dalos szúnyogok szintén megjelentek: egyre több, az országot el nem hagyó kutyában találják meg a betegséget okozó fonálféregfajt. Ha pedig egy szívférgességgel fertőzött kutyát csíp meg egy szúnyog, az a vérrel a betegséget tovább olthatja az emberbe.

A Leishmaniosis kórokozóját hordozó lepkeszúnyog

A kezelés jóval költségesebb a megelőzésnél

Kevesen tudják, de a vörösvérsejteket megtámadó, kutyamaláriának is nevezett babézia sem csak a kutyák betegsége, embert is megfertőzhet vele a kórokozót hordozó kullancs. A válaszadó kutyatulajdonosok több mint tizede nyilatkozott úgy, hogy volt már kutyája babéziás. Az érintettek 12%-a 20- és 50 ezer forint között költött a betegség kezelésére, ami akár több mint a korszerű megelőzés ára lenne. Ugyanakkor intő adat, hogy a gazdik 85%-a egyáltalán nem kezeltette a nagy eséllyel szervi károsodást vagy halált okozó fertőzést.

- Az élősködők nem csak állataink egészségét veszélyeztetik, de mi magunk is számos súlyos betegséget elkaphatunk rajtuk keresztül. A tavasztól őszig tartó kullancs- és bolhaszezon már a múlté, egész évben számolnunk kell a veszéllyel. Mivel az élősködők kiválóan alkalmazkodnak az irtószerekhez, érdemes a legújabb fejlesztésű megelőző szereket használni. Az ideális megoldás megtalálása érdekében javasolt állatorvossal egyeztetni - hangsúlyozza az MSD Animal Health szakértője.

Előzzük meg a bajt!

Forrás: femina.hu

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/39126/pics/lead_800x600.jpg
Egészség,kutya,lepkeszúnyog,macska,TestemLelkem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?