A mérgező főnök típusai - ráismersz valamelyikre?

Egy kiváló pszichológusnő weboldalát kezdtem böngészni, amikor az alábbi írásra bukkantam a mérgező főnökökről. Nekem is volt bennük részem, de szerencsére ez már a múlté.

Úgy érzed, hogy jó a munkád, szakmailag a helyeden vagy, de a főnököd nehéz, sőt mérgező ember? Reggelente rosszkedvvel indulsz munkába és napközben is azon agyalsz, hogyan lehet elviselni, sőt kezelni őt? Arról nem is beszélve, hogy lehetne boldognak lenni egy ilyen helyzetben! 

Kutatások igazolják, hogy a vezetők felelőssége kiemelkedő a munkatársak egészségi állapotának alakulásáért. Az embereket érő munkahelyi stressz jelentős része nem a munkatevékenységből, hanem a főnök személyétől származik. A főnök – személyiségéből eredő – helyzetkezelése, munkaszituációkra adott viselkedése a felelős a szervezeti szintű szorongásért, a rossz hangulatért, a munkatársak depressziós tüneteiért, valamint számos egyéb szomatikus betegség kialakulásáért.

Vannak azért jó vezetők is, érett személyiséggel, vezetői attitűddel, akik a szervezeti és vezetői céljaikat pontosan és nem eltúlzó módon határozzák meg. Emberileg és szakmailag korrektek, következetesek, tiszteletteljesek, a munkatársaknak irányt mutatnak, inspirálnak, motiválnak és elismernek. 

Az, hogy mitől mérgező egy főnök, hogyan betegít meg, illetve milyen nehézségekkel is kell szembenézned a vele való munka során attól függ, hogy szakmailag, emberileg milyen is ő pontosan.  

Alapvetően három csoportba lehet sorolni a mérgező főnököket, és az egyes csoportokon belül is léteznek fokozatok – nyilván az érzékenységedtől és a főnök személyiségén variációitól függően – a néha bosszantótól az elviselhetetlenül borzasztóig.

A fő csoportok az alábbiak:

1. A „lemaradt főnök”
Ezzel a kategóriával jellemzően akkor találkozhatsz, ha olyan helyen, szervezetben dolgozol, amely a hagyományok alapján működik. Ez a típusú vezető a múltból maradt ott, s mint olyan nem rosszindulatú, nem gonosz ember, talán egy kicsit buta, vagy mondjuk úgy, lemaradt a (szakmai) fejlődés során. Ebből adódóan jellemzően szorongó ember, aki egy más munkaütemhez szokott, munkája, döntései során ragaszkodik a régi hagyományokhoz, eljárásokhoz, azokhoz amik (ismert módon) korábban működtek. Ezzel a begyepesedett működésmóddal állóvizet alakít ki maga körül, ahol alapvetően nem változik semmi, nem születnek döntések. Ha az élet viszont belekényszeríti őt abba, hogy igazodjon, alkalmazkodjon, döntsön, akkor iszonyúan hisztissé válik. 

2. Az ambiciózus, de buta főnök
Számára a cél a presztízs, a pozíció, neki lennie kell valakinek, ez az ő egyetlen célja és mindennapi tevékenysége. Számára a rang, a pozíció a meghatározó abban, hogy kivel beszél, kire hallgat, mit csinál (neki egy szakértő hiába mondaná el, hogy szakmailag mi a megfelelő, ha a felső vezetés végig nem gondolt felvetése elhangzott már). Jellemzően jó kapcsolatot ápol azokkal a vezetőkkel, akik vele egyenrangúak (és erősek), valamint a felettes vezetőivel, így leginkább rá jellemző az, hogy felfelé nyal, lefelé tapos. Mivel nincs szakmai célja, iránya, ezért döntései kapkodóak, ellentmondásosak, nem igazán vezeti végig a munkafolyamatokat. Egyes feladatok során gyakran tolja át felelősséget a munkatársakra, ellenben nyilván az ő érdeme az, ha bármely munkatevékenység sikerrel zárul. Sikertelenség esetén (szervezeti egységén belül) bűnbakot állít, a felső vezetés felfelé pedig csak sopánkodik a szűk szervezeti keretek, lehetőségek miatt. Sajnos erre a kategóriára jellemző leginkább, hogy kamuzik össze-vissza. 

3. Az ambiciózus, okos, de hideg főnök
Ha egy főnök ambiciózus és okos, az komolyan viheti előre mind az ő, mind pedig a szervezeti egysége sikerét (így akár nyilván a tiédet is). Azonban, ha ehhez hozzáadódik az, hogy eközben viszont egy hideg, számító ember, akkor vele sem egyszerű. Jellemzően ezt a típust nem is az emberi nagysága miatt választották ki a feladatra, hanem azért, mert – amellett, hogy fontos szaktudással rendelkezik – azt is kinézik belőle, hogy határozott irányítása mellett a szakterületből kihozza a megfelelő „termelékenységet”. Azt viszont bármi áron, akár a te lelki békéd és gyomorproblémáid árán is. Számára egy munkaeszköz vagy (akár egy csavarhúzó), aki ha nem működik rendesen, lecserélhető. Ő az a kategória, aki bármit lenyom a torkodon, intelligenciájából adódóan viszont úgy tudja csűrni-csavarni a dolgokat, hogy még kaparsz is, hogy megfelelj neki. 

Mit lehet tenni (a szorongáson kívül)?

A következő blogbejegyzésből kiderül.

Forrás: benedekszilvia.hu

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/39843/pics/lead_800x600.jpg
mérgező főnök,pszichológia,TestemLelkem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?