A mérgező főnök megbetegít - így védekezz ellene!

Előző bejegyzésemben a mérgező főnök típusait vettem sorra, akik megkeserítik mindennapjainkat és hosszú távon meg is betegíthetnek minket. Most az következik, hogy hogyan lehet, sőt kell ellenük védekezni.

Mit lehet tenni az állandó szorongáson kívül?

Fejlődnöd kell és kezelni kell tudnod a helyzetet! Hogy hogyan?

1. Nem vagy egyedül
Nem csak te vagy ilyen helyzetben, nem csak te függesz olyan embertől, akinek a nézőpontja, értékei különböznek a tiédtől, nem csak te küzdesz ezzel a problémával a munkaerő-piacon. Nem vigasztal, hogy másnak is gond ez? Ok. Abban sem vagy egyedül, hogy megoldást találj a helyzetre. Vannak rosszabb napok, de törekedj arra, hogy nagyon sok jó munkanap is legyen. 

2. Nem vagy áldozat, sem a főnöködé, sem pedig az életé!
Az első pont, amin minden további önhergelés nélkül változtathatsz, az a hozzáállásod.

3. Ne panaszkodj!
A panaszkodás nem segít, sőt minden szempontból csak árthat neked, hát ne engedd meg magadnak! A panaszkodás csak lenyom téged, arra koncentrálsz csak, hogy miért rossz és mi volt ekkor és akkor. Ha panaszkodsz, nem a kiútra és nem a megoldásra koncentrálsz. 
Akkor se szállj be a buliba, ha munkatársaid, cégen belüli kollegáid, vagy egy ismerőseid panaszkodnak rá, vagy akár a saját főnökükre. Soha nem tudhatod, hogy ki milyen hátsó szándékkal mondja mondandóját, vagy mit fog kezdeni a tőled kapott információval. 

4. Válaszd külön a helyzeteket!
Tarts önvizsgálatot, nézz magadba atekintetben, hogy valóban jól végzed-e a munkádat? Ami korábban felrótt neked a főnököd, az mennyire volt jogos, tényleg tehettél volna-e többet, vagy jobban a munkád során?  Ha úgy érzed, hogy tudsz javítani a munkádon, dolgozz azzal!
Fogadd el azonban azt is, hogy nem vagy (mindenért) hibás azokkal az ügyekkel kapcsolatban, ahol igazságtalan volt veled szemben.

5. Sorold be őt!
A cikkben kategorizáltam neked a rossz főnök típusokat, hát sorold be őt ebbe a rendszerbe (Figyelem! Semmi sem vegytiszta, lehetnek helyzetek, ahol létezik átfedés.) Légy a lehető legobjektívebb, vizsgáld meg azt, hogy milyen ember ő valójában, mi motiválja, milyen az egyes helyzetekben. Amikor felrótt neked valamit, az miről is szólt ténylegesen. Mitől ijedt meg, hogy túlreagálta? Ha ismered őt, jobban tudod a helyzeteket kezelni?

6. Ne konfrontálj!
A korábbi helyzetek végiggondolásával és elemzésével menj bele az újabb helyzetekbe. Az újbóli helyzetek során igyekezz mindig egy kicsit kívül helyezkedni, megfigyelni és vizsgálódni. Tedd fel magadnak mindig a kérdést. „Ezt most miért csinálja? Ez most miről szól?” Ebből tanulhatsz, fejlődhetsz, ennek segítségével tudod a következő helyeztet alakítani, irányítani. Abból, ha hagyod, hogy az érzelmeid téged (is) elragadjanak nem lesz semmi sem jobb. 

7. Légy pótolhatatlan!
„Oké, kösz, hogyan!” – kérdezed. Úgy tudsz pótolhatatlan lenni, ha fejleszted magad. Légy (még) figyelmesebb a munkádra. Ne várd meg az utasításokat, azt, hogy a főnök mindig megmondja, hogy mit csinálj, légy előrelátó, proaktív. Különösen abban fejleszd magad, ami a főnöknek nem megy, így válhatsz megkerülhetetlenné és nélkülözhetetlenné. 

8. Fejleszd a kapcsolati hálód minden irányba!
Ez több szempontból is hasznos lesz a számodra. Szakmailag könnyebb végigvinni ügyeket, tehát sikeresebbé válsz, ha más szervezeti egységekben dolgozók is együttműködőek. Emellett máshonnan elismerést jelenthet számodra, munkádra vonatkozóan a szorosabb szakmai együttműködés, amiről nyilván a vezetőd is tudomást fog szerezni. Ha széles kapcsolatokkal rendelkezel, informáltabb is leszel, egy-egy kulcs infóval meglepheted a vezetődet is, valamint a szervezeten belüli állásmódosítás során is hasznosíthatod ezt. 

9. Kötelezd el őt!
Azt eddig is észrevehetted, hogy nem minden munkatársad kap egyformán, ha a szőnyeg szélén kell állni. Akihez elkötelezettebb a vezető – mert jobban függ tőle – azt kevésbé fogja osztani. Hogyan tudod a szaktudásod mellett még jobban elkötelezni? Hát érezze, hogy számíthat rád. Nem kell, hogy fát vágjanak a hátadon, de egy kritikus pillanatban beajánlott túlóra, egy olyan ötlet, amivel villanthat, egy kisebb szívesség és már meg is van. Mindehhez az kell, hogy ismerd őt, tudd, hogy mit akar elérni, illetve mi fáj neki igazán. 

10. Védd magad! 
Az ember azért szokta vállalni a felelősséget, amit elkövetett. Úgy tudod a legjobban védeni saját tetteidet, ha dokumentálod azokat az ügyeket, feladatokat, amiket viszel. Ha valamely feladat pl. csak szóban hangzik el, készíts emlékezető mailt, mindig ügyelj arra, hogy a feladataid pontosan legyenek definiálva, tisztázva legyenek a határidők, stb. Ha a főnöknek nincs rendszere a feladatok kiosztására és nyomonkövetésére, akkor legyen neked. 

11. Légy türelmes és lazíts!
Ez „csak” munka és nem is a gulag, nem szabad belehalni. Tartsd észben. „Az aggodalom olyan, mint a hintaszék. Ad valamit, amivel foglalkozhatsz, de nem jutsz vele sehova.” Mindig mérlegeld, hogy az, ami történik, elhangzik, attól olcsóbb lesz-e a kifli a boltban, vagy számítani fog-e 5 év múlva? Ha nem, akkor mosolyogj, csapd össze a bokád és mondd: „Igen főnök! Kész lesz főnök! A lehetetlen teljesítem, a csodára egy kicsit várni kell.”

Nagyon sokan indulnak munkába reggelente összeszoruló gyomorral, fontolgatják azt, hogy felmondanak, vagy ráborítják az asztalt a főnökre. 

Már kezedben a túlélés és a fejlődés receptje. Használd okosan és ne mondd el senki másnak! 

Forrás: benedekszilvia.hu

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/39891/pics/lead_800x600.jpg
mérgező főnök,TestemLelkem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?