Elhunyt a világ leghíresebb éneklő szabója

Lehet, hogy koromból adódóan, de én soha sem hallottam Szendrey Béláról, aki tehetségével elkápráztatta a fél világot. Egy betegség törte ketté énekesi karrierjét, de szabóként is sikeres volt, a legnagyobb sztárok jártak hozzá.

Fotó: ccheadliner.com

Tartalmas élet adatott meg Szendrey Bélának, aki né­hány hete, május 24-én, 92 évesen hunyt el az amerikai Missou­ri állam Ozark városkájában. A fér­fit több dolog miatt is számon tartották a környékbeliek. Egyrészt, ha valakinek arrafelé igénye támadt egy remek, új öltönyre, akkor jó eséllyel Bélát kereste meg, aki dolgos mindennapjait (részben) szabóként töltötte. So­kan tudtak azonban másik tehetségéről is. A férfi ugyanis korábban énekesként sokakat elkápráztatott.

Budapesten született, 1925-ben, s fiatalon tagja volt egy katolikus fiúkórusnak. Tehetsége miatt később ösztöndíjjal tanulhatott tovább klasszikus ének szakon Velencében. A világháborús negyvenes években azonban másfél évig börtönben ült, az­tán az USA-ba emigrált. Ott már a megélhetéséért énekelt, s kitartása meg is hozta gyümölcsét: az amerikai operatársulat tagja lett.

Már egy éve velük dolgoztam, amikor találkoztam egy mene­dzserrel. Ő azt mondta: életem végéig csinálhatom ezt, de sztár is válhat belőlem. Turnékat és egy varietéműsort ígért

– mesélte Szendrey Béla 2010-ben az ozarki megyei újságnak.

Így született meg a Mindenből a legjobbat című műsor, amivel Béla végigjárta Nyugat-Európát és a főbb amerikai városokat. Ráadásul olyan sztárokkal énekelhetett együtt, mint Frank Sinatra, Elton John, Stevie Wonder vagy Bob Hope. (Nem meglepő, hogy lakása falain megannyi dedikált fénykép volt.)

Fotó: ccheadliner.com

Rendszeresen fellépett a baseballcsillag, Joe DiMaggio – Marilyn Monroe egykori férje – éttermében is. Sőt egyszer megnyerte a San Franciscó-i Dalfesztivált is.

Fotó: ccheadliner.com

Karrier­jét azonban ti­zenegy év után súlyosbodó asztmája derékba törte.

Apám szabó volt. Míg más gyerekek játszottak, én neki segítettem. Logikusnak éreztem, hogy továbbvigyem az örökségét. A hollywoodi kapcsolataim a kuncsaftjaim lettek. Időnként azért még meghívtak egy-egy fellépésre

– emlékezett.

Isten nyugosztalja!

Források: borsonline.hu és ccheadliner.com

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/40039/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból,éneklő szabó,Magyaros,Szendrey Béla
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?