Megtalálták a világ legapróbb csillagát

"Csillagászok megtalálhatták az eddig ismert legkisebb csillagot. És ez nem csak a legkisebb csillag, hanem a lehető legkisebb csillag, ami egyáltalán kialakulhat. Ha ennél is kisebb lenne, akkor már nem lehetne csillagnak nevezni." - szólt a hír három éve. Ám most ennél a csillagnál is kisebbet fedeztek fel a kutatók.

A Földtől 600 fényévnyi távolságra található az EBLM J0555-57Ab jelű csillag, és nem volt könnyű rátalálni, mert csak egy kicsivel nagyobb a Szaturnusznál - idézi az MTI a Cambridge-i Egyetem kutatóinak cikkét, melyet az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban tettek közzé.

Ez a csillag kisebb és valószínűleg hidegebb is, mint az eddig azonosított gigantikus gáz-exobolygók. A gravitációs ereje azonban 300-szor erősebb, mint a Földé

- mondta Alexander Boetticher kutató, aki szerint a felfedezés nagyon jól megmutatja, milyen kicsi is lehet egy csillag.

Fotó: Sarah Collins, Cambridge University

A minicsillag egy kettős csillagrendszerbe tartozik. Akkor fedezték fel, amikor időszakosan elhaladt nagyobbik kísérője előtt, és enyhén csökkentette annak fényét. A szakértők ebből számították ki az égitest méretét és tömegét.

Az EBLM J0555-57Ab tömege megfelel a 40 fényévnyi távolságra lévő Trappist-1A törpecsillagénak, de az utóbbi átmérője úgy 30 százalékkal nagyobb.

Forrás: index.hu

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/40258/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból,legkisebb csillag,törpecsillag
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?