Az Antarktiszról leszakadt, Pest megye méretű jégtömb csak a kezdet volt

Július közepén leszakadt egy Pest megye méretű, ezermilliárd tonnás jégtömb az Antarktiszról. Reális félelem, hogy ez a folyamat nem áll le. Úgy néz ki, hogy a katasztrófa jóval hamarabb fog bekövetkezni, mint gondolnánk.

A Larsen C-selfjégnek nevezett területen történt a szakadás, amit már évek óta jól dokumentáltak műholdak és kutatócsoportok. Azonban arra nem nagyon számított senki, hogy a 160 kilométer hosszú, 6000 négyzetkilométeres jéghegy leválása után azonnal tovább reped a Larsen C felszíne, márpedig most ez történt – írja a Verge a Nature Climate Change című folyóiratban publikált kutatás alapján.

Anna Hogg és Hilmar Gudmundsson friss kutatása alapján akár arra lehet következtetni, hogy az Antarktisz észak-nyugati nyelve letörik és szétreped. Ha ez megtörténik, akkor ki lehet dobni az eddigi előrejelzéseket az óceánok vízszintjének emelkedéséről, a folyamat fel fog gyorsulni.

Kihúzták a dugót a kádból

A selfjég, amelyről az óriási jéghegy is levált, a parti síkságról a tengerbe belenyúló jégtömeg. Egyik végén a szárazföldhöz fagyott, a másik vége pedig lebeg a vízen. Ha a vízen lebegő részekből leszakad egy-egy tömb, az nem jelent veszélyt, nem növeli a vízszintet, mivel az tömb már alapból a vízen lebeg. Ezért a két hete ismertté vált jéghegy elszakadása sem okoz önmagában gondot. Azonban – és ez az, amiről a friss kutatás szól – ha túl meleg van, akkor nem kezd el a selfjég újra növekedni, nem hosszabbodnak a vízbe nyúló jégtömbök és akkor a szárazföldön olvadó jég, a gleccserek mind közvetlenül az óceánba folynak.

Amikor leszakadt a hatalmas tömb a Larsen C-ről, az akár olyan hatással is járhatott, mintha egy kádból kihúzták volna a dugót. Az újabb repedések erre engednek következtetni. Ha bebizonyosodik, hogy valóban erről van szó, és nem csak néhány váratlan, kósza jégtörésről, akkor az eddiginél sokkal nagyobb jégtömb, akár az Antarktisz észak-nyugati jégnyelvének az egésze összetörhet és leszakadhat.

Forrás: index.hu

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/40893/pics/lead_800x600.png
A nagyvilágból,Ajaj,Antarktisz,jégtömb
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?