Honnan lehet tudni, hogy milyen messze tombol tőlünk a vihar?

Még gyerekkoromban apukám arra tanított, hogy ha a villámlás után a dörgésig megszámolom a másodperceket, akkor megtudom, hogy hány km-re tombol tőlünk a vihar. Most, sok évvel ezután kíváncsian kezdtem el keresgélni a neten, hogy igaz-e, amit annak idején édesapámtól hallottam. Az alábbiakra bukkantam.

"Ha látható a villámlás és hallható a vele járó égzengés, könnyen kiszámolható, hogy milyen messze van a vihar.

Ha szeretnénk tudni, hogy elkerül-e, vagy elkap minket a vihar, már az is információértékkel bír, hogy a villámlás és a hozzá tartozó égzengés között eltelt idő csökken-e, változatlan marad, vagy növekszik. Az első esetben a vihar felénk közeledik, a másodikban nem változik a tőlünk mért távolsága, a harmadikban távolodik.

A villámláskor a fény és a hanghatás ugyanis egyszerre keletkezik, a fény és a hang terjedési sebessége viszont jelentősen eltér egymástól. A fény 300 000 km-t, a hang 0,343 km-t tesz meg másodpercenként. A kettőből és a villámlás fény- illetve hanghatásának érzékelése között eltelt időből pedig kiszámítható, hogy milyen messze van tőlünk a fény és a hang forrása.

A gyakorlatban a fény sebességét végtelennek vehetjük, mert olyan távolságból, amelyből lényesen módosítaná az eredményt, már egészen biztos, hogy sem a villámlás fényét, sem a hangját nem érzékeljük. Így ha megszámoltuk a fény és hangjelenség között eltelt másodperceket, akkor azt 343-al, azaz a hang másodpercenként megtett útjával megszorozva megkapjuk méterben a villámlás távolságát. Nem érdemes azonban nagyon szőrszálhasogatónak lenni, a mérésben ugyanis több bizonytalan paraméter van, többek között a reakcióidőnk, így sokkal egyszerűbb, ha 340-el szorzunk. Ha nem órával, hanem magunkban számolással mértük a másodperceket, már úgyis olyan pontatlan a mérés, hogy bátran egyszerűsíthetjük tovább a dolgunkat:

Ha a másodpercek számát elosztjuk hárommal, akkor igaz kicsit pontatlanabbul, de azonnal kilométerben kapjuk meg az eredményt.

És talán egyszerűbb is fejben hárommal osztani, mint 340-el szorozni."

Egy szó mint száz, apukám majdnem helyesen tanította nekem ezt a számolást, azzal a kivétellel, hogy nem osztottuk még el még hárommal a másodpercek számát. Mondom is a gyerekeknek.

Forrás: interpressmagazin.hu

 

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/40891/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból,vihar,villámlás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?