Diana magánéletének legintimebb részletei kerültek nyilvánosságra

A walesi hercegnő halálának közelgő huszadik évfordulója alkalmából vasárnap este mutatták be az In Her Own Words (Diana a saját szavaival) című dokumentumfilmet. Mondanom sem kell, hogy az intim részletekkel teletűzdelt film, nagy felháborodást keltett a szigetországban.

Mivel a videofelvételeket nem a nyilvánosságnak szánták, így sokak szerint nem volt etikus, hogy a Channel 4 felhasználta őket. Diana kendőzetlenül beszél rajtuk, nem úgy, mint a BBC Panorama című műsorának 1995-ben adott híres-hírhedt interjúban, amelyben előzetesen egyeztetett kérdésekre válaszolt. 
Diana fivére, Spencer gróf a néhai hercegnő két fiának lelki nyugalmát szem előtt tartva arra kérte a közszolgálati adót, hogy ne vetítse le az alkotást. Régi barátainak egy része is azon a véleményen volt, hogy a videofelvételeken elhangzottak nem tartoznak a nyilvánosságra. Más bizalmasai azonban megszólalnak a filmben.

A film már a bemutatója előtt óriási vihart kavart Nagy-Britanniában, mert tudni lehetett, hogy a felvételek nem festenek éppen hízelgő képet Károlyról.

Az említett felvételek 1992-1993-ban készültek, miután Károly brit trónörökös és felesége, Diana bejelentették különválásukat. Ekkor a walesi hercegnő titokban beszédtanárt fogadott, hogy segítse őt az aktívabb közéleti szereplésre való felkészülésben. A beszédtanár, Peter Settelen színész videóra vette az órákat, amelyeken Diana sok mindenről beszélt, de főként a magánéletéről. Annak ellenére, hogy mindent kikotyogott, a képkockákon egy szégyenlős, halk szavú nőt látunk, akinek beszéde néhol nehezen érthető és sokszor inkább az arckifejezése a meghatározó.

A videókból valóban sok mindent megtudhatunk róla és a királyi családról is.

Diana, aki mindig úgy érezte, hogy más mint a többiek "lázadó" lélek volt, nem érdekelte a tanulás. Élete legboldogabb időszakának azt nevezte, amikor barátnőivel lakott együtt Londonban. 

Károly herceggel való kapcsolatának kezdetéről nem őrzött kellemes emlékeket, tolakodónak érezte a trónörökös közeledését. Eljegyzésük 1981 februári bejelentésekor egy riporter megkérdezte őket, szerelmesek-e egymásba, mire Diana rávágta, hogy természetesen, Károly viszont kitérő választ adva azt mondta: "bármit is jelentsen a szerelem". A most bemutatott felvételek szerint az ifjú menyasszonyt letaglózták jegyesének szavai, a kérdést pedig végtelenül ostobának találta. 

A júliusi esküvő előtt mindössze tizenháromszor találkoztak - emlékezett vissza. "Kétségbeesetten akartam, hogy működjön, kétségbeesetten szerettem a férjemet" - mondta beszédtanárának. "Nehéz feladat walesi hercegnek lenni, még nehezebb királynak" - mondta férje sorsáról.

Diana és Károly az esküvő napján

Házasságuk rövid idő alatt megromlott, Károly és Camilla Parker-Bowles - a trónörökös jelenlegi felesége, Kamilla cornwalli hercegnő - állítólagos viszonyát nyílt titokként kezelték az udvarban. 

Diana úgy érezte nem elég jó a királyi családnak. Maga ellen fordult, bulimiás lett. "A családban mindenki tudott a bulimiámról" - mesélte a beszédtanárának, megjegyezve, hogy alkoholba nem fojthatta bánatát, mert az túl nyilvánvaló lett volna, és az anorexiával is ugyanez volt a helyzet. "Valami diszkrétebbet" akart, így kezdte el hánytatni magát. 

Második gyermeke, Harry herceg születése után beleszeretett a királyi testőrség egyik tagjába. Mint fogalmazott, Barry Mannakee volt az, aki segített neki talpon maradni.

"Ő volt a legnagyobb szerelmem"

- vallott a kapcsolatról. A férfit azonban elbocsátották Diana mellől, s alig három hétre rá balesetben meghalt. A hercegnő mindig is gyanúsnak találta szerelme halálának körülményeit.

Barry Mannakee és Diana 1985-ben

Házasságuk Károllyal aztán végleg zátonyra futott. A trónörökös azt mondta neki, nem akar ő lenni az egyetlen walesi herceg a brit történelemben, aki nem tart szeretőt. Fülöp herceg, Károly apja, az uralkodó férje pedig Diana szerint azt mondta a fiának, hogy ha nem működik a frigy, visszamehet Camillához. A hercegnő megosztotta aggodalmait II. Erzsébettel. "Nem tudom, mit tegyek, mondtam neki. Nem tudom, mit tegyél, válaszolta ő, hozzátéve, hogy Károly reménytelen" - mondta Diana a felvételeken. 

Beszélt házaséletükről is. "Háromhetente egyszer" - osztotta meg, hozzátéve, hogy aztán Harry születése után 1-2 évvel teljesen kihűlt a viszonyuk.

"Tudtam, hogy a saját utamat kell járnom"

- mondta házasságuk végéről és arról, hogy újfajta szerep betöltésére készül a közéletben: még erősebben akarta képviselni azokat, akiket a társadalom kitaszított magából, magánéletével kapcsolatban pedig azt akarta, hogy az ő olvasata is napvilágot lásson.

Kizárt, hogy a trónörökös megszólaljon az ügyben. A herceg a nyilvánosság előtt sosem beszél első feleségéről.

Forrás: MTI

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/41018/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból,Diana,film,Károly
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?