Igazi kuriózum a magyar Grand Canyon - Láttad már?

Bevallom, én sem hallottam addig a magyar Garnd Canyonról, amíg nem bukkantam az alábbi cikkre. Mivel kíváncsi típus vagyok, utánajártam máshol is ennek a természeti csodának. Végül a hiteles információt egy vlogger youtube csatornáján találtam meg. A cikk végén elárulom, milyen következtetést vont le a mi Canyonunk láttán.

"Világviszonylatban is igazi kuriózum, rengetegen beszélnek róla, idehaza mégis kevesen ismerik!

Létezik egy hely hazánkban, mely úgy lett világhírű, hogy a világnak egyedül ezen a pontján, hazánkban nem ismerik sokan, noha egyes turisztikai magazinok, és a külföldi sajtó odavan érte.

A Nógrád megyében található helyet nagyon gyakran emlegetik a magyar Grand Canyonként, mivel tényleg kísértetiesen hasonló az Amerikában található látványossághoz.

Az Ipoly mentén, Nógrádszakáltól nem messze található, egy hatalmas szurdokvölgyben, amit évmilliókkal ezelőtt hozott létre a természet.

Hívják még Palóc Grand Canyonnak is a helyiek szerint.

Annak idején a területen egy folyó létezhetett, melynek hordaléka oldalra felhalmozódott, majd idővel megkövesedett. A nagy vastagságban képződött kavicsos, homokos üledékbe helyenként tufás márga vagy riolittufa rétegek jöttek létre, rakódtak le.

Igen változatos és egyben csodálatos hely. Hatalmas sziklás kiemelkedések, kőtömbök, azokról lelógó gyökerek és kidőlt fák szegélyezik az erre tévedők útját, mintha valami kambodzsai dzsungelben járna az ember.

Tavasszal a nagy esők és a téli olvadás miatt még egy patak is csordogál a kanyon közepén.

Magyarország első fatörzsbarlangjait, melyek világviszonylatban is jelentősek, itt találták meg néhány éve. A vulkáni üledékes anyagba szerves anyagok, növények és fatörzsek ágyazódtak be. 

A fatörzsek korhadásnak indultak, de a helyükön üregek maradtak, így a völgy szerves részét képezik.

Aki igazán gyönyörű látványban akar részesülni, az mindenképp javasolt, hogy látogasson el ide."

Szóval, a fent említett vlogger ellátogatott ehhez a természeti csodához, és azt a következtetést vonta le, hogy valóban érdemes ide ellátogatni. Ám készüljünk fel, hogy a látványos rész csak 150 méteren tart, így egy egész napot nem tesz ki ez a túra, csapjunk hozzá még valami mást is.

Forrás: avilagtitkai.com

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/42209/pics/lead_800x600.jpg
Ez jól néz ki,Magyaros,palóc Grand Canyon
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?