Pusztít az Arzén és a Manga

Nem vagyok különösen finnyás a keresztneveket illetően, de egy-két név előtt azért meglehetősen értetlenül állok. Például próbálom elképzelni azt a pillanatot, amikor a kismama a születendő kisbaba apukája elé áll és feldobja a következő nevet: Arzén.

Ma már szinte bármilyen keresztnevet adhatunk születendő gyermekünknek. Értem, hogy sokan szeretnének egyedi nevet találni a gyereknek, ezzel próbálják őket különlegessé tenni, kiemelni a tömegből, vagy éppen hovatartozásukat próbálják ily módon kifejezni és persze az is megbújhat a névadás mögött, hogy egyszerűen csak tetszik egy különleges név. Ám az, hogy valakit Arzénnak, vagy Mangának nevezzenek el a szülei, hát… A Mangánál csak arra tudok gondolni, hogy nem ismerik a szó jelentését, vagy sokkal rosszabb esetben az apukának pedofil hajlamai vannak, és az sem kizárt, hogy már születése előtt gyerekprostituáltnak szánják a kislányt.

Mondjuk az Arzén sem semmi. Mit gondol majd az a szerencsétlen fiú, amikor a tudatára ébred és elkezd azon gondolkodni, hogy vajon miért kapta ezt a csapást? Talán a szülei nem örültek az érkezésének és már édesanyja pocakjában megmérgezte a kapcsolatukat? Arról nem is beszélve, hogy a tudatalattijában mit művel ez a keresztnév, hiszen tudjuk, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogyan hívnak minket.

A szülő biztosan eléri célját, mert ha valaki egy ilyen néven mutatkozik be, szinte elképzelhetetlen, hogy ne jegyezzük meg azonnal. Az is igaz, hogy mindenkinek szíve joga, hogy milyen keresztnévvel indítja útnak gyermekét, amely aztán végigkíséri egész életét. Az viszont már nekem is sok lenne, ha – csakúgy, mint az USA-ban – a lányok fiú és a fiúk lánynevet is kaphatnának.

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/42597/pics/lead_800x600.png
Ajaj,keresztnevek,Magyaros
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?