A fél unió magyar gombát eszik

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint a magyarok szinte alig esznek gombát, ugyanakkor elképesztő mennyiséget termelünk belőle. Már csak ezért is fordulhat elő, hogy a fél uniót mi látjuk el ezzel a finomsággal.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint a magyarok szinte alig esznek gombát, mindössze 1-1,5 kilót fejenként évente. Ugyanakkor elképesztő mennyiséget termelünk belőle, a hazai gombatermesztés a 2008-as 18 ezer tonnás szintről tavalyra 30 ezer tonnára bővült, ennek 90 százaléka csiperke, a maradék pedig laska. Mivel mi nem esszük, így a termés 60 százaléka exportra megy. A csiperkét főképp Ausztriába és Romániába, míg a laskát Németországba viszik.

Magyarországon 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 főt foglalkoztat. A legtöbb gombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik, emellett régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer kiválóan alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger is.

A gomba csodaszer, mégsem esszük

A gomba rendkívül magas ásványianyag- és vitamintartalmú, emellett értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmaz, amiket elsősorban ősszel és télen fogyaszt a lakosság. Szinte egyedüliként a gombák tartalmaznak természetes úton D-vitamint, valamint bizonyos mértékben helyettesíthetőek velük a hús tápanyagai, továbbá olyan fontos aminosavakat vihetünk be velük a szervezetünkbe, amelyek a zöldségekben nem találhatóak meg.

Glükóztartalmuk rendkívül alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják őket, illetve glutén- és laktózmentesek is.

A fogyókúrázóknak valóságos ajándék a gomba, mivel rendkívül kalóriaszegény, mégis laktató táplálék: 100 g csiperkegomba csupán 39 kalóriát tartalmaz, a laskagomba pedig csak 33-at.

Forrás: privatbankar.hu

 

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/42600/pics/lead_800x600.jpg
Egészség,gomba,Magyaros,TestemLelkem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?