A cukortól vagyok fáradt és depressziós?

Azt mindenki tudja, hogy a cukor hizlal és nagy mennyiségben különösen egészségtelen a fogyasztása. Sokan azért „ajándékozzák” meg magukat egy csokoládéval vagy más édességgel, mert úgy vélik, hogy ezek igazi kis „boldogságbombák”. De a szomorú igazság az, hogy a túl sok cukor egyáltalán nem okoz jókedvet, sőt éppen ellenkezőleg.

A túl sok cukortól ingerlékenyek, nyugtalanok, vagy éppen letargikusakleszünk. A cukorban gazdag étel elfogyasztása után rövid ideig tartó feldobottság, eufória is jellemző lehet ránk, azonban ez hamar elmúlik, és utána csak még rosszabb kedvünk lesz. Ha úgy tapasztaljuk, hogy nagyon ingadozó a hangulatunk (esetleg más is szóvá teszi ezt), fogjuk vissza a cukorfogyasztást.

Ha állandóan fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, nehezebben koncentrálunk, esetleg a memóriánk sem működik úgy, ahogy szeretnénk, akkor is gyanakodhatunk a cukorra. A cukorban gazdag ételek rövid ideig ugyan energiát adnak, de a hirtelen emelkedés után még fáradtabbak leszünk.

Figyeljünk oda, hogy mit eszünk és iszunk, mert például a feldolgozott élelmiszerek 90%-ában van cukor, nem csak az édességekben, hanem a sós készítményekben és még a legegészségesebbnek hitt fitt, diétás termékekben is megtalálható. Olykor hiába olvassuk az összetevőket, mert a gyártók eltűntetik a címkéről a cukrot és állományjavítóként, stabilizátorként vagy térfogatnövelőként tüntetik fel (laktóz, galaktóz, keményítő-, vagy kukoricaszirup, maltóz stb.). Sajnos a gyümölcsök túlzott fogyasztása is kerülendő, ugyan roppant finomak és egészségesek, azonban nagyobb mennyiségben tartalmaznak – ha természeteset is – cukrot.

Tudjuk, hogy egészségtelen és hizlal, mégsem tudunk ellenállni. Miért?

Az élelmiszerekbe rejtett cukor folyamatos függőséget okoz, ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy megegyünk egy újabb túrórudit, vagy egy tábla csokit. De miért? Az ok nagyon egyszerű. Ugyan nagyon rémesen hangzik, de a cukor ugyan olyan agyi ingerületet vált ki, mint a kokain. Ebből már érthető is, hogy miért olyan nehéz lemondani az édességekről.

Hogy mit lehet tenni? Lehetőleg ne vegyünk feldolgozott élelmiszereket, de ha igen, alaposan nézzük meg az összetevőket! Amennyiben időnk engedi, inkább mi főzzünk, süssünk maguknak cukor nélkül. Amennyiben mégsem tudunk ellenállni, akkor cseréljük le a fehér, finomított cukrot inkább nyírfacukorra, eritritre, steviára.

Tudom, hogy könnyű mondani, de érdemes megpróbálni!

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/42610/pics/lead_800x600.jpg
Ajaj,cukor,depresszió,Egészség,fáradtság,kokain,levertség,TestemLelkem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?