Nemcsak a féltékenykedés megterhelő, de a másik féltékenységét viselni is

A féltékenység szörnyű érzés, főleg, ha túlzott féltékenységről van szó. Muszáj tenni ellene, ha nem akarjuk, hogy felőröljön minket és párunkat is. A kapcsolatnak ugyanis előbb-utóbb vége lesz, ha ez az állapot sokáig fennáll. Az alábbi cikk remekül összefoglalja ezt.

"A féltékenység az egyik legalattomosabb érzés, ami a lelket, a gondolkodást és az ítélőképességet is tönkreteszi. A pszichiátriai gyakorlatban is számtalanszor merül fel a féltékenység problematikája.

Fotó: psyativa.com

Sokan azt tartják, hogy kétféle féltékenység létezik: az egyiknek van alapja, a másiknak nincs. Ez viszont így nem igaz, mert mindkétféle féltékenységnek van alapja, csak éppen más és más. Míg az egyiknek az önbecsülés sérülése, a másiknak valódi csalódás az oka.

Kóros féltékenység

Az első esetben valakinek szokásává vált a féltékenykedés, vagyis azt mondják rá, ilyen a természete. Azonban ez a típus nemcsak a saját, hanem a környezete életét is megkeseríti. A féltékenykedő, de a szenvedő alany is gyakran kaphatja a kérdést: - Miért tűröd ezt? Miért nem szállsz ki? Én nem tudnék így élni, megőrülve a féltékenységtől, vagy ellenkezőleg, pórázzal a nyakamon. Nem is lehet nagyon.

Te vagy az ok

Az ugyanis, hogy mit érzel a másik iránt, csak belőled fakad. Ha szeretsz valakit, akkor nem azért szereted, mert ő viszontszeret, hanem csakis saját magáért. Az ő hűségének semmi köze ahhoz, hogy mit érzel iránta.

Ha hűtlen, elhagyhatod, de szeretheted is tovább. Csak rajtad múlik. Azzal, hogy féltékeny leszel, semmivel sem javítasz a kapcsolaton, csak elrontod, méghozzá talán végérvényesen.

Önbizalom és féltékenység

Mivel a féltékenység oka gyakran önbizalomhiány, ha el akarod kerülni a zöldszeműt, elsősorban önmagadban kell bíznod, nem a másikban. Ha nem tudsz benne bízni, akkor is neked kell megoldanod a helyzetet. Lehet, hogy már sokszor megcsaltak, ezért hajlamosabbá válsz a féltékenységre. De ettől még az, ha a gyanakvás és a szorongás tölti ki az életedet, pszichológiai probléma, amivel foglalkozni kell, és egyetlen új társ sem fogja megoldani.

Hiszen még ha akarná is, előbb-utóbb bele fog bukni a feladatba, mert ő válhat a szenvedő féllé. Nemcsak maga a féltékenykedés megterhelő, de a másik féltékenységét viselni is. Először is, szomorú, amikor valaki azt érzi, az ő szeretete kevés a másiknak. Másodszor, ok nélkül szenvedni a bizalom hiányától gyötrő és fárasztó tevékenység."

Forrás: femina.hu

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/42795/pics/lead_800x600.jpg
Ajaj,féltékenység,TestemLelkem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?