Magyarok is dolgoztak a gravitációs hullámok felfedezésén. Nobel-díjat ért a kutatás

Sajnos a fizika nem volt az erősségem az iskolában. Már csak ezért is óriási tisztelettel és elismeréssel adózom a nagy fizikus koponyák előtt. Idén sajnos nem magyarok kapják a Nobel-díjat, ám a díjazottak nagyon is megérdemelten vehetik át azt.

Az idei díj egy olyan felfedezésért jár, ami sokkolta a világot

– kezdte a bejelentést a Nobel Bizottság. A 2017-es fizikai Nobel-díjat a gravitációs hullámok felfedezésért adják oda a LIGO Tudományos Együttműködés meghatározó tagjainak.

A három díjazott: a német Rainer Weiss és két amerikai elméleti fizikus: Barry C. Barish és Kip S. Thorne.

Ezzel most kivételesen bejöttek a Nobel-díj esélyeit taglaló találgatások, hiszen a tavalyi év után idén is a gravitációs hullámok felfedezését emelték ki már előzetesen is, mint a legnagyobb, díjazásra is komoly sanszokkal bíró áttörést.

De mi is az a gravitációs hullám és miért olyan nagy felfedezés ez?

Február 11-én, magyar idő szerint délután fél ötkor a LIGO Tudományos Együttműködés (LIGO Scientific Collaboration, LSC) Washingtonban bejelentette, hogy még 2015. szeptember 14-én, magyar idő szerint délelőtt 10:50:45-kor mindkét LIGO-detektor egy két tizedmásodperces jelet rögzített, és ezzel közvetlen bizonyítékot kaptak a gravitációs hullámok létezésére. „Megcsináltuk!” – kezdte David Reitze, a LIGO vezetője a sajtótájékoztatót. A fizikusok nagyjából száz éve vártak erre a bejelentésre.

Mivel nagyon hosszasan lehetne csak elmagyarázni, hogy mi is az a gravitációs hullám, ezért a PHD Tv nevű közösség készített egy videót. A PHD Tv küldetése, hogy közelebb hozza a tudományt az emberekhez. Ennek érdekében rövid videókban próbálják elmagyarázni a legbonyolultabb kérdéseket.

A LIGO Tudományos Együttműködésben ezernél is többen vettek részt. Köztük magyarok is: Frei Zsolt és Raffai Péter. A magyar fizikusok is azt valószínűsítették, hogy Kip Thorne, Rainer Weiss és Ronald Drever lehet a legesélyesebb a Nobel-díjra. Drever idén márciusban meghalt, az pedig nem volt meglepetés, hogy harmadikként Berish lesz a díjazott.

Csak gratulálni tudok nekik!

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/43187/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból,gravitációs hullámok,Magyaros,Nobel-díj
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?