Ilyen az, ha egy étteremben betiltják a mobiltelefonok használatát

Utálom, ha valakivel elmegyek vacsorázni és az a mobiltelefonját nyomkodja közben. Nekem ez szimplán bunkóság. Nem hiszem, hogy ne tudná valaki félretenni a telefonját egy órára. Régen is kibírtuk mobil nélkül, sőt vezetékes telefon nélkül is. No meg egyébként is, tiszteljük meg már egymást azzal, hogy a másikra figyelünk, legalább egy picit.

Egy friss felmérés szerint tíz franciából nyolcan használnak mobiltelefont vacsorázás közben. Valahogy úgy sejtem, hogy ez itthon sincs másképp. Egy francia étterem tulajdonosa megelégelte ezt és – mint azt az alábbi cikkben is olvashatjátok – a vidámság és a szórakozás nevében betiltotta a mobiltelefonok használatát az asztaloknál. Remélem, itthon is akad követője majd!

„A Franciaország déli részén található Saint-Guilhem-le-Désert csendes kis faluról meglehetősen ritkán cikkezik a nemzetközi sajtó, de múlt héten tele voltak a lapok hasábjai a településsel, miután a Petit Jardin nevű étterem tulajdonosa egy elég szigorú szabályt vetett ki a betérőkre.

A tulajdonos egy futballszerű büntetőrendszert alkalmaz az étteremben: a pincérek a sípjukba fújnak és felmutatják a sárga lapot, ha valaki pötyög a mobilján. Amennyiben ismét rajtakapják őket, az már piros lapot jelent, a tettest pedig megkérik, hogy fáradjon ki a helységből.

A szabályok

Hean-Noël Fluery a The Local című lapnak elmondta, hogy néhány vendéget már el kellett küldeniük az asztaloktól.

„Néhányan semmiképp nem akarták letenni a telefonjukat, mert nem tetszettek nekik a szabályok, és inkább elmentek. De nem érdekel, az emberek megtehetik ezt máshol, három másik étterem is van a faluban”

- fogalmazott, hozzátéve, hogyha a vendégek rossz hangulatban érkeznek, vagy morcosak, akkor távozniuk kell.

Elmagyarázzuk nekik a szabályokat, még mielőtt betérnének. Az emberek kikapcsolják a telefonjaikat akkor is, ha moziba vagy színházba mennek. Akkor az étteremben miért ne tehetnék?

A tulajdonos sikernek könyveli el a találmányt, ugyanis a vendégek sárga lap után az esetek többségében nem kockáztatnak és elrakják a készülékeiket.

Franciaországban tradíció, hogy beszélgetünk az étkezések közben. Amikor megfújjuk a sípot és felmutatjuk a lapot, az egész étterem életre kel és párbeszédek alakulnak ki különböző asztalok között is

- magyarázta.

Fleury tisztában vele, hogy nehéz lesz leszoktatni az embereket a rossz szokásról, ugyanis egy friss felmérés szerint tíz franciából nyolcan használnak mobiltelefont vacsorázás közben.

Mint mondta, sok szülő azért választja az éttermüket, hogy gyermekeik és mobiljaik nélkül végre egymással foglalkozhassanak.

A Petit Jardin ugyanakkor nemcsak a telefonokat, hanem a Coca-Colát, a ketchupot és a majonézt is betiltotta:

"A helyi termékeket népszerűsítjük. A Coca-Cola helyet finomabbnál finomabb gyümölcsitalokat fogyaszthatnak a vendégek, a ketchup helyett pedig tradicionális mustárt kínálunk."

Forrás: Sokszínű Vidék

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/43697/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból,étterem,Franciaország,mobil,tilos
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?