Az elfojtott erotika, a kielégítetlen szexuális vágy színe is ez

Van egy szín amelyet csak úgy emlegetnek, hogy a "kielégítetlen nők színe. Vajon melyik ez és valóban igaz-e ez a mondás?

Először akkor találkoztam azzal a kijelentéssel, miszerint a lila szín a kielégítetlen nők színe, amikor a hálószobám egyik falát lilára akartam festeni és a művész férjem ez ellen hevesen elkezdett tiltakozni, mondván a már ismertetett mondatot. Bevallom, akkor volt ebben valami. Végül a fal fehér maradt.

Azonban a lilát azóta távol tartom magamtól. Mostanában újra elkezdett foglalkoztatni a lila kérdés. Elkezdtem nyomozni, hogy a lila valóban ilyen negatív jelentéssel bír-e. Kiderült, hogy a világon több helyen is ezen az állásponton vannak.

Például Olaszországban lehetetlen eladni lila kosztümöt. Hogy miért? Mert az olasz hölgyek úgy tartják, hogy a lila szín a kielégítetlen nők színe, ezért fel nem vennének ilyet.

Thaiföldön pedig a férjüket gyászoló özvegyek színe ez...

Állítólag, a kereszténységben a papi törvények, az autoritás, az igazság, a böjt, a szomorúság és a várakozás kifejezője. Nem elképzelhetetlen, hogy innen ered a kielégítetlenség gondolata. Elég ha csak arra gondolunk, hogy a katolikus papok számára a mai napig tiltott gyümölcs a házasélet.

Persze találni olyan véleményeket is miszerint a lila szín sokkal inkább a titokzatosság, a szenvedély, a gazdag fantázia, a szabad gondolkodás és alkotókedv kifejezője, mint az elfojtott szexualitásé és a kielégítetlenségé.

Létezik olyan elmélet is. miszerint a lila színt -  mely a kék és a piros keveréke - jellemzően a királysággal, a hatalommal társítják. Ez a szín szimbolizálja az erőt, a hatalmat, a fényűzést, a luxust. Megjeleníti a becsvágyat, a nagyravágyást, a bölcsességet, megfontoltságot, méltóságot, kreativitást, alkotóképességet. Reprezentálja a varázslatot és a mágiát.

Van aki szerint viszont nem a luxus szeretetét szimbolizálja, hanem a spiritualitást, a szertartást, a külsőséget, a titokzatosságot, az átalakulást, átváltozást, a megfontoltságot, bölcsességet, a megvilágosodást, továbbá a kegyetlenséget, a kíméletlenséget, az önteltséget, pökhendiséget és a gyászt is.

Ilyenkor legyünk okosak...

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/43995/pics/lead_800x600.png
elfojtott szexualiltás,kielégítetlen nő,lila,TestemLelkem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?