Mindenszentek, halottak napja, halloween - Hogy is van ez?

Mindenszentek ünnepe nem ugyanaz, mint a halottak napja, sőt még csak a Halloween ünnepével sem egyezik meg. Bizony, gyakran összekeverik, összemossák vagy azonosnak gondolják ezeket. A kavarodást bizonyára az okozza, hogy mindhárom – egymást követő napra eső – ünnep a halottakhoz köthető, ráadásul közös tőről fakadnak.

Perbáli temető / Fotó: perbal.hu

Október utolsó napjának éjjelén a halloweent, november elsején mindenszentek ünnepét, másnap pedig halottak napját ünnepeljük.

Abban talán mindenki egyetért, hogy napjainkban egyre népszerűbb a halloween, amely kulturális szempontból nem mondhatni, hogy túl közel lenne hozzánk.

A kelta kultúrából eredő, az angolszász országok „védjegyévé” lett hagyomány számos ország kultúrája mellett a magyar kultúrába is éket vert, sajnos azonban az ünnep lényege már nem szivárgott be hozzánk, annak kereskedelmi háttere viszont annál inkább.

Ha halloween, akkor leginkább töklámpás, szellemruha, horrorfilmek, csontvázak és házról házra járó jelmezes gyerkőcök juthatnak eszünkbe, és sok helyütt ennyiben ki is merül a „háromnapos ünnep”, arról nem is beszélve, hogy többeknek ezek jelentik a mindenszenteket és a halottak napját egyszerre.

Nem tehetünk azonban egyenlőségjelet ezen alkalmak közé, hiszen hogyan férhetne össze az elhunytakra való emlékezés két napja egy rémisztgetős, szellemjárós esti programmal?

A hívő emberek számára oly fontos ünnepi alkalmakon, azaz az összes üdvözült lélek emléknapján (mindenszentek), és az elhunyt, de üdvösségre még el nem jutott holtak ünnepén (halottak napja), azt gondolom, elhunyt hozzátartozóinkra kell emlékeznünk.

A töklámpa fénye mellett férjen meg a gyertyák és a mécsesek lángja, a harsány, hátborzongató esti programok mellett kapjon helyet a csend és a béke, hogy a másik két ünnepet is méltóképpen ünnepelhessük.

Forrás: szoljon.hu

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/44286/pics/lead_800x600.jpg
Halloween,halottak napja,Mindenszentek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?