Csak egy újabb álhír, hogy az érintős bankkártya nem biztonságos!

A minap még én is bedőltem annak az álhírnek, hogy nem igazán biztonságos a paypass-os kártya, mert akár egy hordozható terminál segítségével a buszon is simán leemelhetnek róla pénzt. Ezt az állítást cáfolja az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Bankszövetség is.

Németh Ágnes Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának vezetője arról beszél, hogy ne dőljünk be az ilyen rémhíreknek

Egyetlen eljárást sem indított a rendőrség az úgynevezett „elektronikus zsebtolvajlás”, azaz olyan eset miatt, hogy valakinek a PayPass rendszerű bankkártyájáról hordozható terminál használatával illetéktelenül pénzt vettek volna le - jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának vezetője az ORFK és a Magyar Bankszövetség közös sajtótájékoztatóján.

Németh Ágnes hangsúlyozta: egyetlen eljárást sem indított a rendőrség úgynevezett „elektronikus zsebtolvajlás”, vagyis olyan eset miatt, hogy valakinek a PayPass rendszerű bankkártyájáról hordozható terminál használatával illetéktelenül pénzt vettek volna le. Nem is kaptak ilyen bejelentést – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen álhíreket közlő oldalak általában tele vannak reklámmal, és a közösségi oldalak használói hajlamosak megosztani ezeket az információkat, amelyek így futótűzként terjednek. Ezért is fontos a tudatos, körültekintő internethasználat – fogalmazott az osztályvezető.

Bankkártyás csalás: főként online vásárlásnál

Sütő Ágnes, a bankszövetség kommunikációs vezetője közölte: minden 300 ezer bankkártyás vásárlásra egy csalás jut, és ezeknek az eseteknek is a 72 százaléka online környezetben, többnyire internetes vétel során történik. Idézte az Európai Központi Bank adatait, amely szerint európai összevetésben Magyarországon az egyik legbiztonságosabb a bankkártyahasználat. Ma már a kártyás vásárlások kétharmada érintéssel történik. A forgalomban lévő csaknem kilencmillió bankkártya közül pedig hatmillió PayPass rendszerű, és a terminálok nyolcvan százaléka már támogatja a használatukat.

Az érintős kártyákat hat éve forgalmazzák a magyar bankok, és a kártyák szaporodása ellenére sem tapasztalták a visszaélések arányának növekedését, így ma 98 millió forintból csupán egy forint kerül a bankkártyahasználat nyomán csalókhoz – hangsúlyozta. Hozzátette, az így keletkezett károknak is megtérítik a kilencven százalékát a pénzintézetek, amelyek csak kirívó gondatlanság esetén nem állnak

Azt mondta, technikailag elképzelhető, hogy egy csaló sokszori kísérletezéssel, például tömött közösségi közlekedési eszközön képes lehet hordozható terminállal megcsapolni egy bankkártyát, ám ez nem életszerű.

Forrás: hirado.hu

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/45652/pics/lead_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?