Meglepő szilveszteri szokások a világban

Érdekes módon sok országban fontos kellék a fehérnemű, azonban ennek színe nem mindenhol egyezik. Valahol a pulyka hoz szerencsét és van ahol nagy zajt csapnak. Én mindenesetre lépek egyet éjfélkor a jobb lábammal.

Argentína

Latin-Amerikában valamiért komoly jelentőséget tulajdonítanak a női fehérneműknek (erre Chile esetében még majd visszatérünk), ami persze érthető… Argentínában például vadonatúj rózsaszín fehérneműt kell viselni, mert ez állítólag vonzza a szerelmet. Ha ez megvan, akkor már semmi más dolgunk nincs, mint pontban éjfélkor a jobb (ez fontos, tehát nem bal, hanem jobb) lábunkkal előrelépni, hogy ezzel kezdjük meg aztán az évet, ami ezek után nyilvánvalóan csak szerencsés és sikeres lehet.

Ausztrália

Az ausztrálok a zajkeltésben hisznek, úgyhogy éjfélkor fogják a különböző edényeket és serpenyőket és azokat ütve vonulnak az utcákon.

Brazília

Brazíliában a fehér színben hisznek, mert szerintük az elijeszti a rossz szellemeket. Emellett aki teheti, annak célszerű lemenni az óceán partjára és hét hullámot átugorni (a hét minden napjára egyet), mert ez szerencsét hoz. Aki nincs víz közelében, annak gondolom, elég, ha csak nagyokat ugrik. Emellett ajándékot is adnak a víz istennőjének, ezért virágokat szórnak az óceánba. (Ha a víz visszalöki őket a partra, akkor nem fogadta el.)

Chile

A nőknek sárga fehérneműt húzni ezen az éjszakán, mert akkor termékenyek lesznek:) Nem elég, hogy sárga legyen, nem szabad halványsárgának lennie, mert az árulást jelent. Legjobb szín az aranysárga.

A menü itt is malacsült volt, ugyanis itt is ugyanúgy, mint nálunk, azt tartják, hogy a malac az orrával kitúrja szerencsét. Csirkét szilveszterkor itt is tilos enni. A vendégek számának megfelelően 1-1 fapálcikára 12 szőlőszemet húztak és a pezsgőzés után a kezünkbe nyomták. A 12 szőlőszem elfogyasztása szerencsét, egészséget és jólétet hoz az Újév 12 hónapjában.

A szőlős botokon túl az asztalon még 12 gyertya ég. Ez is hagyomány. A 12 gyertya közt jó, ha van: kék mely a békét, sárga mely a gazdagságot, piros, ami a szenvedélyt, zöld, mely az egészséget, fehér, ami a fényt, a világosságot, és narancs, ami az intelligenciát szimbolizálja.

Chilében úgy tartják, ha éjfél után egy bőrönddel elszaladsz a sarokig és vissza, akkor nagy utazás vár rád az Újévben.

Az összes ház előtt, vagy pedig 2-3 házanként közösen óriási tüzek gyújtanak és egy ember nagyságú bábut égetnek el. A hagyomány szerint a bábuval együtt elégetünk minden fájdalmat, szomorúságot és bajt ami ért bennünket az elmúlt év alatt.

Ha további részletek is érdekelnek, akkor itt elolvashatod a teljes posztot.

Ecuador

Chile mellett Ecuadorban is szokás a bábuégetés, hiszen ez ott is az óév búcsúztatását és az újév köszöntését jelképezi. A férfiak nőnek öltöznek, a bábu özvegyének szerepét játszva el, miközben pénzt „koldulnak” az utcán, hogy azzal mentsék meg az égetéstől a „férjüket”.

El Salvador

Kicsit északabbra, El Salvadorban az a szokás, hogy éjfélkor egy tojást törnek egy üvegtálba, majd éjszakára kint hagyják az ablakpárkányon. Reggelre a tojás kissé már összeáll, és amilyen alakot ki tudunk venni belőle, azt hozza majd az Újévben a jószerencsénk. (Itt azért a fantáziának elég jelentős terep jut…)

Fülöp-szigetek

Szilveszter este a házban az összes villanyt felkapcsolják, hogy így ijesszék el a gonosz szellemeket. Kinyitják az összes ajtót, ablakot, szekrényt, hogy aztán éjfélkor őrült módjára körberohanva mindet be is zárják.

Guatemala

Guatemalában pontban éjfélkor 12 pénzérmét kell az utcára menve a hátunk mögé hajítani, természetesen úgy, hogy az utcának háttal állunk.

Hollandia

Hogy Európáról is essen némi szó, a hollandoknál hagyományosan az oliebollen nevű speciális, cukros fánkot eszik, ami teljesen egyértelműen meghozza majd a szerencsét és pénzt az Újévben. (És legalább minden bizonnyal finomabb, mint a sótlan lencse…)

Oroszország

Az oroszoknál a kívánságainkat kell egy darab papírra leírni, amiben eddig semmi különös nincs. Az érdekesség ezután következik, ugyanis a papírt elégetik, majd a hamut egy pohár pezsgőbe szórják és még éjfél előtt megisszák.

Puerto Rico

Puerto Ricóban nem bonyolítják túl az életet, a lényeg, hogy minél több edényt töltsünk meg vízzel, majd pontban éjfélkor öntsük ki az utcára a bejárati ajtón.

Skócia

Biztosan az én hibám, de még sosem hallottam a talán leginkább „első érkezőnek” fordítható first-footing nevű hagyományról, aminek lényege, hogy közvetlenül éjfélt követően mi legyünk az első, akik egy szomszédhoz vagy baráthoz bekopogtat. Ilyenkor ajándék is akad, vagy egy pénzérme, vagy kenyér, vagy só, vagy széndarab, esetleg kis whisky, ezek ugyanis pénzügyi sikereket, ételt, jó ízeket, meleget és jókedvet hoznak az újévben.

Spanyolország

A spanyolok, csakúgy, mint a chileiek, a szőlőben hisznek, itt viszont éjfélkor kell minden egyes harangütésre kell egy szemet megenni, ami nem is olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Mindenesetre, ha sikerül, akkor jön a pénz és a jólét.

Törökország

A Törökországban is a fehérnemű játszik.

A török lányok, asszonyok többsége tradicionálisan piros alsóneműt visel szilveszter éjjelén.

A hentesek kirakatai a szilveszter előtti pár napban megtelnek pulykákkal, ugyanis itt ez az állat nem kaparja el a szerencsét. Némelyik jópofán ki van díszítve, vagy szó szerint fel van öltöztetve. Egy amerikainak az lehet az érzése, hogy itt épp Hálaadás (Thanksgiving) van.

Törökországban szilveszterkor általában (adventi) gyertyát gyújtanak, és már hetekkel az esemény előtt feldíszített fával dekorálják a lakást! Itt a piros szalag, a csengő, a fenyőfa és az ajándékok nem a karácsony (amit persze a muzulmánok nem ünnepelnek), hanem az újév jelképei.

Ráadásul Törökországban a télapó is szilveszterkor jön!”

Venezuela

Végül, ha már fehérneművel kezdtük, fejezzük is be azzal, hiszen Venezuelában is abban hisznek, igaz, itt is a sárga a menő, csakúgy, mint Chilében.

Forrás: hataratkelo.blog.hu

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/46451/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból,szilveszteri szokások
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?