A világ leghátborzongatóbb látványosságai

Vannak emberek, akik nem a városnézést, vagy a tengerparton sütkérezést választják, hanem inkább a világ leghátborzongatóbb látványosságait keresik fel. 30 ilyen helyet mutatok be, íme az első 10.

“A pokol kapuja” – Derweze, Türkmenisztán

Ha az ördög feljön a pokolból, biztosan itt fog felbukkanni.

Derweze környéke földgázban gazdag. Egy 1971-es fúrás során szovjet geológusok egy földgázzal teli barlangot tártak fel. A fúrótorony alatt beomlott a föld, és a helyén egy körülbelül 70 méter átmérőjű és 20 méter mély kráter maradt. A mérgező gázkibocsátás megelőzése érdekében a geológusok úgy döntöttek, hogy a földgázt meggyújtják, remélve, hogy a tűz égése során néhány napon belül elemészti a barlangban található összes földgázt, majd kialszik. A földgáz azonban még mindig ég, immár 41 éve folyamatosan, így a helyiek elnevezték a barlang maradványát "a pokol kapuja"-nak.

 

A Babák szigete – Mexico

A Mexikóvároshoz közeli kis szigeten bizarr látvány tárul elénk. Sokan elkerülik a szigetet, sokan viszont pont ezért látogatnak oda. Egy csatorna melletti fákra a szemétből összegyűjtött babákat aggatott fel egy ott élő remete. Julián Santana Barrera ezzel akarta elriasztani azokat a furcsa jelenségeket (női hangokat, jajgatásokat és léptek zaját), amelyek állítólag azóta jelentkeztek, hogy egy fiatal lány belefulladt az egyik közeli csatornába. Úgy gondolta, ez megnyugtatja az ott található szellemet. A remete halálát ennek a csatornának a partján szívinfarktus okozta, úgy látszik, nem segítettek a babák.

Pripyat, Ukrajna

A közel 50 ezer lakosú várost a csernobili katasztrófa után ürítették ki. Felkavaró érzés látni az ottani, azóta már korántsem vidám vidámparkot.

Capela dos Ossos – Évora, Portugália

A „Csontok kápolnája”-t egy meglehetősen fura szerzetes építette az 1500-as években. A kápolnát megközelítőleg 5000 elhunyt szerzetes csontjaival dekorálta ki. Ha ez nem lenne elég hátborzongató, a mennyezetről két test lóg alá, az egyik ráadásul egy gyereké.

Grand Hotel Prishtina – Pristina, Koszovó

Ezt a szállodát a brutális balkáni háborúk alatt a szerb fegyveresek vették birtokukba. Ám nem éppen elszállásolási célokra használták az épületet. Itt kínozták – sokszor halálra – az általuk fogvatartottakat.

Párizsi katakombák

Régen kőbánya volt itt, innen bányászták a követ Párizs építéséhez. Később azonban bezárt, majd a 18. század második felében, amikor Párizs rohamosan terjeszkedni kezdett, és a súlyos közegészségügyi veszélyt jelentő régi köztemetőket felszámolták, a halottak csontjait ebbe a kiürült alagútrendszerbe szállították le. Összesen kb. 6 millió ember földi maradványai találhatóak lent. A csontokat sorban rendezték el, és koponyákkal díszítették. Valahol a koponyák sorban helyezkednek el, máshol kereszt, vagy szív alakban. Az alagútrendszer egy része régóta látogatható.

Aokigahara erdő– Japan

A Fuji lábánál fekvő gyönyörű erdő, az Aokigahara a San Francisco-i Golden Gate híd második legnépszerűbb hely a meghalni vágyók körében. Népszerűsége többek közt Macumoto Szeicsó „Nami no Tó” című, 1960-ban íródott regényének is köszönhető, a történet végén ugyanis a szerelmespár ebben az erdőben követ el öngyilkosságot. Az Aokigahara történelme azonban már a 19. században is összefonódott a halállal, előfordult az „ubuszute” gyakorlata, melynek során a család idős tagját kikísérték a hegyek közé, majd otthagyták, hogy végül szomjan vagy éhen haljon. Sokan ma is úgy tartják, hogy az otthagyottak szellemei kísértik az erdőt. Az öngyilkosságok hatalmas száma miatt japán és angol nyelvű táblákat helyeztek ki az erdőben, azzal a céllal, hogy az öngyilkosjelöltek merjenek segítséget kérni, és ne dobják el az életüket.

Függő koporsók – Sagada, Fülöp-szigetek

A helyi törzsek a sziklafalba helyezik el a koporsókat. Ettől azt remélik, a halottak közelebb vannak a mennyországhoz.

Régi zsidó temető – Prága

A 15. századtól a prágai zsidókat kötelezték arra, hogy halottaikat városukon belül temessék el. Így alakult ki a világon egyedülálló Régi zsidő temető (Židovský hřbitov). Mivel a többi temető felszámolásakor azokból is ide hozták a sírköveket, a temetőben (Široká u. 3.) mintegy 12 000 síremlék zsúfolódik össze. A helyszűke miatt több rétegben temetkeztek, így valójában több mint százezer ember nyugszik itt.

Roosevelt Hotel – Hollywood, Los Angeles

A hírességek sétányán található lenyűgözően szép hotel a régi idők Hollywoodját idézi. Nem akármilyen szellem kísért itt. Állítólag, Marilyn Monroe még mindig visszajár kedvenc lakosztályába, az 1200-asba.

Több fotót is találsz a hotel honlapján: http://www.thehollywoodroosevelt.com/

Folyt.köv.

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/29690/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból,Ajaj
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?