Adj még egy esélyt a kelbimbónak!

Sokan, ha meghallják azt a szót, hogy kelbimbó, fintorogva csak annyit mondanak, hogy pfuj és elemezni kezdik, hogy mennyire utálják. Legtöbbször egy gyerekkori emléket – ami persze rémtörténet – idéznek fel. Pedig szegény kelbimbó igazán kaphatna még egy esélyt, mert annyi jó dolog van benne, hogy felsorolni is nehéz.

A kelbimbó, azaz hivatalosan bimbós kel tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. C-vitaminból a napi szükséglet másfélszeresét, (112 mg-ot) fedezi, ezen kívül A-, B-vitaminok, K-vitamin, béta-karotin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm, gazdag forrása.

Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszer erősítő. Emésztést serkentő hatást is tulajdonítanak neki, de rengeteg jó tulajdonságának köszönhetően számos más jótékony hatása is van.

Fontos tudni, hogy C-vitamin tartalmát mélyhűtve és főzve is jórészt (50 mg/100 g) megőrzi.

Állítólag az első fagyos napok után szedett kelbimbó édesebb, és – a sokak által kritizált – káposztaíze sem annyira erős.

Szerintem már csak ilyet lehet kapni, úgyhogy kapjon szegényke még egy esélyt és készíts belőle valami igazán finomat. Főzve, párolva sokféleképpen elkészíthető. Levesbe, főzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható. Gasztronómiai szakemberek szerint a fűszerek közül a köménymag, a szerecsendió és a majoránna illik elsősorban hozzá.

Egy próbát tuti megér.

Címkék: kelbimbó, Nyami
https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/49161/pics/lead_800x600.jpg
kelbimbó,Nyami
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?