Hatlamas dinoszaurusz maradványaira bukkantak

Mindig nagyon izgalmas hallani, ha találnak valamit a régmúltból. Most, egy kilenc méteres húsevő dinoszaurusz megkövesedett maradványait fedezték fel a nyugat-argentínai Neuquén tartományban. A Tratayenia rosalesi névre keresztelt új faj 85 millió évvel ezelőtt élt a mai Patagónia egy mérsékelten száraz régiójában - írta az MTI.

A két lábon járó dinoszaurusz a megaraptorák csoportjába tartozott. Az őslénykutatók néhány éve azonosították ezt a csoportot, amelynek minden tagját – beleértve a Tratayeniát is – részleges csontvázakból ismerik.

A megaraptorák, noha még mindig számos titkot rejtenek, a jelek szerint igazi nagymenő ragadozó dinoszauruszok voltak.

– mondta Matt Lamanna paleontológus, a pittsburgh-i Carnegie Természettudományi Múzeum munkatársa.

A megaraptorák eddig feltárt csontjai alapján az állatoknak hosszúkás koponyájuk volt, tömve apró, de éles, cakkos szélű fogakkal. Csontjaik néhol üregesek voltak. Erős mellső lábukon a két legbelső ujjuk hatalmas, kampószerű karomban végződött. A megaraptorák csoportjának legismertebb képviselője a Megaraptor volt, ami a Tratayenia előtt élt Patagóniában, és 40 centiméteres karmai voltak.

Fotó: Juan Porfiri / Universidad Nacional del Comahue

A Tratayeniából a hátgerinc egy részét, a csípő egészét, néhány bordát és a medence egy töredékét tárták fel. A koponya, a végtagok vagy a farok egyetlen darabját sem találták meg.

A Tratayenia volt a legnagyobb ismert ragadozó a mai Patagónia területén. Nagyjából 85 millió évvel ezelőtt élt, és lehet, hogy csoportjának egyik utolsó képviselője is volt egyben.

– mondta Juan Porfiri, argentin paleontológus.

A mai Patagónia területén tárták fel a ma ismert legelképesztőbb dinoszauruszok egy részét: a ragadozó Giganotosaurust, a hosszú nyakú, növényevő Patagotitant, az Argentinosaurust, és a Dreadnoughtust. A Tratayenia kisebb húsevőkkel, nagytestű növényevőkkel, boákhoz hasonló kígyókkal, krokodilokkal, teknősökkel és madarakkal osztotta meg élőhelyét.

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/50608/pics/lead_800x600.jpg
Állatos,dinoszaurusz
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?