Végre itt a megvehagyma! Ezért érdemes megkóstolni

Itt a tavaszi jó idő, és újra terem a medvehagyma, mely az elmúlt években rendkívül népszerű fűszernövénnyé vált. Mit érdemes tudni róla? Miért jó, ha beillesztjük az étrendünkbe?

A medvehagyma íze a fokhagymáéra emlékeztet, de általában enyhébb, frissebb annál. A medvehagymát szinte minden olyan módon felhasználhatjuk, akárcsak a metélőhagymát. Készíthetünk belőle pesztót, tehetjük vajas vagy zsíros kenyérre, keverhetjük salátákhoz is, de a medvehagymával ízesíthetünk leveseket, tésztaételeket, pogácsákat, sajt- vagy túrókrémeket, sőt majonézt is. Személyes kedvencem a medvehagymás krumplipüré.

Ezért érdemes fogyasztani

A hagymafélék – így a medvehagyma is – igen jótékony hatással vannak az egészségünkre, többek között normalizálják a vérnyomást, antibakteriális, gombaölő és antivirális hatásaik is vannak.

A medvehagyma gazdag olyan hatóanyagokban, melyek:

  • csökkentik a magas vérnyomást
  • enyhítik a krónikus gyulladásokat
  • védik az ereinket (ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke rizikóját)
  • javítják az inzulinérzékenységet
  • normalizálják a koleszterinszintet
  • megakadályozzák a vérrögképződést

A medvehagymára csak nemrég kezdtek felfigyelni a kutatók, ezért kevés tudományos vizsgálat foglalkozott a jótékony hatásaival. A kezdeti vizsgálatok alapján ígéretesnek tűnik azonban például a medvehagyma kivonatának daganatos sejtekre gyakorolt hatása, úgy találták, hogy megakadályozza, lassítja a daganatos sejtek növekedését. A medvehagymában található vegyületek emellett erős antioxidáns hatásokkal is bírnak. 

Forrás: egeszsegkalauz.hu

Címkék: medvehagyma, Nyami
https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/50939/pics/lead_800x600.jpg
medvehagyma,Nyami
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?