Európa legnagyobb nárciszmezeje Magyarországon található

Európa legnagyobb nárciszmezeje nem máshol, mint Magyarországon található, egy kis faluban. Idén is lesz náluk Nárcisznap, érdemes ellátogatni hozzájuk.

csillagos nárcisz / Fotó: babocsa.hu, Detrich Miklós

"Ha majd életem végén a Halál Angyala elé jutok, azt hiszem, lázadás nélkül fogom tudni követni az ismeretlenbe. Elmulasztottál valamit? Azt válaszolom: Nem hiszem. De ha majd így szól: Sajnálsz itt hagyni valamit? Azt fogom mondani: A virágokat. Szívesen és könnyen lemondok arról, ami a földön él, de a virágok, a virágok!"

- írta Hamvas Béla, Babérliget című könyvében

Nem tudom, hogy Hamvas Béla látta-e a Somogy megyei Babócsán a hatalmas - 13 hektáros - egybefüggő csillagos nárciszból álló mezőt, de nekünk mindenképpen érdemes megnéznünk. 

Állítólag ezt a területet a  török hódoltság idején a helyi basa ültettette be nárcisszal, a háremhölgyei gyönyörködtetésére, ezért is nevezik Basakertnek. A virágon nem fog az idő, az évszázadok során minden tavasszal kibontja szirmait. A babócsaiak úgy gondolták, hogy ezt a látványt szívesen megosztanák másokkal is, ezért minden évben megrendezik a Nárcisz napot, amelyen több ezren - köztük szép számmal külföldiek is részt vesznek. 

Az idei Nárcisz nap - immár huszonnegyedik alkalommal - május 13-án, szombaton lesz. Persze a nárciszokban már előbb lehet gyönyörködni.

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/51108/pics/lead_800x600.jpg
a világ legnagyobb,Babócsa,Ez jól néz ki,Magyaros,nárcisz,nárciszmező
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?