Nemsokára kapható lesz a napra sötétedő kontaktlencse

A napra sötétedő kontaktlencse első hallásra remek ötletnek tűnik, aztán belegondolva egy kicsit, nem mondom, hogy nem inkább bizarr. Elképzelem azt, hogy beszélgetek a kékszemű barátnőmmel, akinek egyszercsak elkezd bebarnulni a szeme, mert kisüt a nap... Bár, lehet, hogy mégis ki fogják váltani a napszemüvegeket. Meglátjuk.

Csak illusztráció / Fotó: telanganatoday.com

2019-től kerülhetnek forgalomba az erős fényre automatikusan elsötétülő, gyengébbre ismét kivilágosodó kontaktlencsék. 

Hasonló elven működő fotokromatikus napszemüvegek már jó ideje léteznek: ezek az ultraviola sugárzás szerint sötétülnek és világosodnak szükség szerint. Ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan kaphatóak lesznek az ennek megfelelő kontaktlencsék is, mivel az Egyesült Államokban a U.S. Food and Drug Administration nevű engedélyező hatóság most zöld utat adott a fotokromatikus kontaktlencséknek is.

A lencsék működési elve, hogy folyamatos vizuális korrekciót nyújtva mindkét szemnél kiegyensúlyozzák a bejövő fénymennyiséget. A bevezetés előtt egy évtizeden át kísérleteztek a lencsékkel, az aktuális tervek szerint pedig Amerikában a jövő évtől lehet majd megvásárolni a fényre sötétedő kontaktlencsét - vagy ha úgy tetszik, naplencsét.

Forrás: index.hu

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/51464/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból,fotokromatikus kontaktlencse,TestemLelkem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?