Ez az öt, hétköznapi szakma teszi tönkre az embereket a legjobban

Meglepő volt olvasni a kutatás eredményét, amely azt hivatott felmérni, hogy melyik az az öt szakma, amely legjobban kicsinálja az embereket. A takarítókra előbb gondoltam volna. Íme:

A francia munkaügyi minisztérium hivatalos kutatóintézete végzett egy felmérést. Az akarták kideríteni, hogy melyik az öt legnehezebb foglalkozás. Figyelembe vették a pozitív és a negatív szempontokat is.

Azt vizsgálták, mekkora egy szakma elismertsége, de azt is, hogy milyen fizikai erősfeszítésekkel jár az adott mesterség művelése, sőt, a szakmákkal járó lélektani tényezőket, például az autonómia meglétét vagy ennek hiányát is figyelembe vették – írja a Le Figaro.

Az eredmény: a legnehezebb szakma a szakácsmesterség. Pedig az utóbbi időkben, részben a médiának is köszönhetően, ez a szakma csúcsra járatódott. Sok sikeres banki karriert befutott üzletember választotta a vendéglátást, a konyhafőnökséget a pénzügyi szféra kegyetlen konkurenciája után. Persze akik kiszálltak a banki bizniszből, már hatalmas tartalékokkal rendelkeztek, tehát élhettek a hobbijuknak.

De vissza vizsgálathoz: a konyhafőnöknek hajnalban kell kelnie, és csak a vendéglő zárásakor, tehát éjféltájban térhet nyugovóra. Szűkös konyhában, hatalmas hőségben, óriási stressz alatt dolgozik, hiszen minden kivitt ételnek tökéletesnek kell lennie.

A második helyre a vendéglátó szakma további képviselői, a pincérek és a szállodai alkalmazottak kerültek. Náluk a felmérés szerint azért nehezen elviselhetőek a körülmények, mert semmi önállóságuk nincs.

A harmadik leginkább embert próbáló szakma a betegek és az idősek gondozását vállaló ápolóké. 24 órás szolgálatban vannak, vagyis időbeosztásuk nem olyan, mint egy átlagos munkavállalóé. Továbbá: mindenütt Európában, és nem csak Franciaországban, alul vannak fizetve.

A negyedik helyen a hentesek, a friss húskészítményeket előállító szakemberek és a pékek állnak. Ők reggel friss árut tesznek az üzlet polcára, de ehhez hajnali háromkor kell kelni.

Az ötödik helyre a francia munkaügyi minisztérium vizsgálata szerint a bankok és a biztosítótársaságok ügyfélszolgálatain dolgozó alkalmazottak kerültek. Részben azért, mert kicsi az önállóságuk, főnökeik rabszolgának tekintik őket, de főleg azért, mert a technika fejlődése miatt többségük rövid időn belül el fogja veszíteni az állását.

Forrás: hvg.hu

 

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/51786/pics/lead_800x600.jpg
hentes,konyhafőnök,kutatás,legnehezebb szakmák,pék,pincér,ügyfélszolgálat
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?