Megfejtették a pisai ferde torony utolsó titkát is

A világhírű műemlék nem sokkal építésének kezdete, 1173 után kezdett el dőlni a laza talajréteg és a rosszul lefektetett alapok miatt. Ám arra ezidáig nem tudtak rájönni a tudósok, hogy hogyan bírhatja ki ez a megdőlt épület a földrengéseket.

A mérnököket régóta foglalkoztatja a kérdés, hogyan élhette túl az erős földrengéseket az 5,5 fokban megdőlt, 58 méter magas pisai ferde torony. Az építmény sebezhetősége miatt a szakemberek úgy gondolták, hogy már egy mérsékelt földrengésnek súlyos károkat kellene okoznia az épületben, sőt akár romba is dönthetné azt.

A titok nyitja a dinamikus talajszerkezet-kölcsönhatás (DSSI) jelensége. A talaj és a szerkezet kölcsönhatása egy érintkezési probléma a talaj felszíne és a szerkezeti elemek között.

A szeizmológiai, geotechnikai és szerkezeti információk alapján a torony magassága és szilárdsága a már említett talaj lazaságával befolyásolja az épület vibrációs sajátosságait, aminek következtében a torony egy földrengés során nem úgy reagál (rezonál), hogy az valamilyen módon sérüljön.

Ironikus, hogy ugyanannak a talajnak tulajdonítható az, hogy a pisai ferde torony túlélte a földrengéseket, mint amelyik az épület instabilitását okozta, és annak idején majdnem a ferde torony összeomlását idézte elő

– mondta George Mylonakis, a Bristoli Egyetem professzora, a talaj-szerkezet kölcsönhatás szaktekintélye.

A kutatók az eredményeiket a földrengésállóság-tervezés szakembereinek 16. európai konferenciáján mutatják be jövő hónapban a görögországi Theszaloníkiben.

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/52464/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból,földrengés,pisai ferde torony,titok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?